Boja kose otkriva kojim ste zdravstvenim problemima skloni

Autor Datum 11/09/2018

Kosa je ukras našeg lica, ali njen kvalitete mnogo toga govori i o zdravlju. Na primjer, slaba i tanka kosa znak je zbivanja u živčanom, ali i probavnom sustavu. No, i prirodna boja kose puno toga otkriva. Istraživanjima je utvrđeno da uz određene boje kose idu i određene zdravstvene tegobe, odnosno sklonosti određenim problemima.

Kosa

Kosa

Plava kosa

Senilnoj makularnoj degeneraciji, bolesti povezanoj sa starenjem koja postupno uništava centralni vid, sklonije su žene. Točnije, ovoj su bolesti posebno sklone žene svjetlije kose, odnosno plavuše. Kako biste to spriječili, uvedite u prehranu kelj i špinat te ostalo zeleno povrće koje sadrži lutein i zeaksantin. Također, plavokosi ljudi imaju veće šanse da obole od melanoma. Naime boju kose dijelom određuje melanin. No kod plavokosih žena on se manje proizvodi, što znači da je njihova koža osjetljivija, a samim tim i veći je rizik od nastajanja melanoma. To znači da plavokose žene trebaju se zaštite i prilikom izlaska na sunce kremama s visokim zaštitnim faktorom.

Crvena kosa

Prilikom nekoliko istraživanja uočeno je da anestezija slabije djeluje kod crvenokosih ljudi. Ne zna se točno zbog čega je tako, ali smatra se da to ima veze s mutacijom gena koji je odgovoran i za boju kose. Kada dakle idući put budete išli kod zubara, pobrinite se da dobijete jaču dozu lokalne anestezije. Uz to, jedno istraživanje pokazalo je da crvenokose žene imaju veći rizik od Parkinsonove bolesti. Razvoj i napredovanje bolesti, kažu stručnjaci, mogu se spriječiti uzimanjem multivitamina.

Smeđa kosa

Brinetama češće ispadaju vlasi nego ženama svjetlije kose, pokazalo je nekoliko istraživanja. Vjeruje se da je uzrok tome to što brinuti inače imaju manje kose, a osim toga, njihove su vlasi manje otporne na unutarnje i vanjske utjecaje od, na primjer onih crvenokosih žena. Uz to, mnogo se više vidi kada se smeđa kosa stanjuje nego u slučaju svjetlijih nijansi. Ispadanje kose može se spriječiti pravilom prehranom te uzimanjem vitaminskih dodataka.
Izvor:tportal

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.