Boja urina otkriva vaše zdravstveno stanje

Kad ste u wc-u, da li bacite redovito pogled na ono što ste ostavili unutra prije nego što pustite vodu? Ako niste odgovorili potvrdno, možda je pravi trenutak da promijenite navike. Naime, evo nekoliko upozoravajućih znakovana što bi trebalo pripaziti svaki put kad idete da piškite.

. Ako ima slatkasti miris

Ne, to nema nikakve veze s vašom ljubavi prema čokoladi.

“Slatki miris urina često je važan simptom pri dijagnozi dijabetesa“, ističe doktorica Holly Phillips. A osobama koje već znaju da boluju od dijabetesa, sladak miris mogao bi ukazati na to da im razinu šećera u krvi nije u granicama normale.

2. Primjećujete zamućenost

To bi mogao biti jedini nagovještaj da u urinarnom traktu postoje neke nepoželjne bakterije.

“Ta zamućenost nastaje zbog izlučivanja bakterija i leukocita – stanica koje se bore protiv infekcija”, ističe Phillips. Čak i ako se inače osjećate dobro i nemate drugih simptoma, obratite pažnju na ovo jer bi to mogao biti znak da se infekcija razbuktala.

3. U urinu ima crvene ili ružičaste boje

Iako povrće ružičasto-crveno boje može biti krivac za ovu promjenu boje, isto tako boja može vam ukaže na prisutstvo krvi u mokraći, što nikada nije dobar znak. To može biti simptom urinarne infekcije, bubrežnih kamenaca, au rijetkim slučajevima čak i karcinoma mjehura ili bubrega, napominje Phillips.

4. Ako iznimno odbojno miriše

Urin ne bi trebalo da miriše poput ruža, ali ako ima izuzetno jak, opor miris (kao pokvareno voće ili kompost), to vas vaša mjehur upozorava da postoji neka infekcija, kaže Phillips. I kao i kod zamućenog urina, to bi mogao biti tek znak, pa nemojte ga ignorirati.

5. Primjećujete da vas peče dok piškite

Peckanje ili čak bol dok piškite moglo bi biti uzrokovano infekcijom ili spolno prenosivim bolestima kao što suhlamidijia ili gonoreja, kaže Phillips.

6. Kad konstantno imate osjećaj pritiska

Ovo je klasičan simptom urinarne infekcije, zbog koje će vaša mjehur i mokraćni kanal biti upaljeni, pa ćete imati osjećaj da konstantno morate u wc, opisuje Phillips. To može doduše biti i simptom intersticijskog cistitisa, stanja koje je teško dijagnosticirati, a koje rezultira kroničnim bolom ili pritiskom mjehura.

7. Piškite mnogo više nego obično

Možda ste trudni, ako ste žena. Ali ako ste uvjereni da niste trudni, možda je za vaš česte posjete kupaonici kriva konzumacija alkohola ili napitaka s kofeinom. Ovo bi također mogao biti znak dijabetesa ili tumora, ako možete isključiti sve drugo navedeno.
Izvor:magazinhr

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.