Bolovi u mišićima – Šta vam može pomoći

Autor Datum 10/08/2018

Za mnoge, bolovi u mišićima su svakodnevnica. Naš sjedeći način života, kada sjedimo ispred računala za 8 sati uzastopno i loš san su neki od uzroka bolova u mišićima. To nas može spriječiti da obavljamo naše svakodnevne aktivnosti. U ovom članku ćemo govoriti o tome kako se riješiti bolova u mišićima bez upotrebe lijekova protiv bolova.

Masaža

Bolovi u mišićima – Masaža

Savjeti uz koje ćete se riješiti bolova u mišićima

Možda puno vježbate ili možda ne pomjerate svoje tijelo jako puno. U svakom slučaju, u praksu ćete staviti sljedeće savjete kako biste uklonili ono što je poznato kao bolovi u mišićima:

Stavite Led

Led smanjuje upalu u mišićima kada su ozlijeđeni. Međutim, kako bi ova tehnika bila učinkovita, trebali biste ga odmah primijeniti (kada bol počne).

Ne pomaže primjeniti led dva dana kasnije.

 • Da biste izbjegli crvenilo kože, omotajte kocke leda u foliju ili plastičnu vrećicu i držite je na području 10 do 15 minuta.
 • Druga mogućnost je kupanje u hladnoj vodi.

Vježbe Istezanja

Te vježbe možemo učiniti bilo gdje: bilo u uredu, u teretani ili kod kuće. Niz vježni istezanja koje traju 10 minuta može nam pomoći da smanjimo bol od toga da se dugo nalazimo u istom položaju ili od snažne vježbe. Međutim, istezanje ne pomaže mišiću ako je ozlijeđen ili ako ga previše napet.

Svakog jutra kada se probudite, obavite 5-minutnu rutinu koja uključuje vježbe istezanja nogu i ruku. Na taj način ćete smanjiti bol u mišićima i izbjeći velike ozljede. Osim toga, to je odličan način za početak vašeg dana.

Tuširanje ili Kupka

Ako nanošenje leda ne dijeluje, jer područje nije upaljeno, pokušajte suprotno.

 • Budite u najtoplijoj vodi koju možete tolerirati da biste opustili mišiće.
 • Dobar izbor je kupka s Epsom soli ili mjehurićima.
 • Što se tiče parnih kupki, one su učinkoviti za opuštanje, ublažavanje napetosti i smanjenje bolova u mišićima. To možete učiniti kod kuće, u sauni ili odlazak na spa(gdje možete dobiti i masažu).

Hodanje

Aktivan oporavak je odličan način suočavanja s bolovima u mišićima jer izbjegava sjedenje. Ako vam se u posljednje vrijeme gnjave mišići, pokušajte malo dalje.

 • Ne morate hodati kilometrima. Možete početi s parkiranjem malo dalje od vašeg posla kako biste mogli hodati.
 • Dok hodate, možete rotirati ramena, pomaknuti ruke i okrenuti glavu s jedne na drugu da se osjetite više olakšanja.

Masaža

Iako se ne preporučuje masaža (jer ne znajući kako to može pogoršati situaciju), ponekad ne možemo ići na profesionalce. U tom slučaju možete barem tiho pritisnuti stvaranjem kružnih pokreta kako biste opustiti bol. Ipak, bilo bi dobro da jednom tjedno posjetite stručnjaka ako je bol u mišićima uobičajena i čest. Ta osoba će koristiti učinkovite tehnike i kreme, ulja i gelove koji opuštaju mišiće.

Odmor

Stres, rutine i obveze glavni su uzroci bolova u mišićima. Zbog toga je temeljito spavanje svake noći i popodnevne drijemanje također je korisno. Pokušajte ići u krevet istodobno svake noći i spavati najmanje 8 sati svake noći. Nemojte zaboraviti da se mišići oporavljaju i iscjeljuju tijekom noći.

Joga

Ova tisućljetna tehnika ne samo da smanjuje bolove u mišićima, već također pomaže u izbjegavanju tih istih bolova.Ako radite jogu redovito poboljšava fleksibilnost, sprječava grčeve i ublažava stres. To je upravo ono što vaše tijelo treba. Ako ne možete ići u centar joge, možete imati jednostavnu jogu u kući nekoliko puta tjedno. Čak možete pronaći joga vježbe na YouTube!

Masaže uljima

Ovisno o području tijela koje vas boli, možete uživati u prednosti prirodne zaštite. Uglavnom, to je trljanje mišića s krpom ili ručnik natopljenim u toplom vodom.

Da bi se povećala učinkovitost, preporučujemo dodavanje sastojka s protuupalnim svojstvima kao što su:

 • Ružmarin
 • Jabučni ocat

Dobra prehrana

Često, nedostatak određenih hranjivih tvari uzrokuje mišićne grčeve i bolove u mišićima

 • Pokušajte jesti uravnoteženu prehranu koja uključuje sve prehrambene skupine : proteine, ugljikohidrate, zdrave masti i jednostavne šećere.
 • Osim toga, uključite sirovo voće i povrće koje su u sezoni u vašim obrocima. Također, pobrinite se da uključite crveno meso, mahunarke, orahe, sjemenke i sušeno voće.

Pijte vodu

Kada mišići nisu dobro hidrirani, oni su ranjivi i ne mogu se oporaviti. Ako dodamo pretjeranu vježbu ili smo previše sjedili, nije neobično da vas mišići bole. Da biste to izbjegli, pokušajte ostvariti poznatu “najmanje 8 čaša vode dnevno” savjet. Međutim, trebali biste povećati taj iznos kada je jako vruć ili kada ste vrlo aktivni.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.