Borukla za mršavljenje i prevenciju od raka

Autor Datum 10/07/2018

Pored špinata i kelja, brokula je jedna od najhranljivijih prirodnih namirnica koje postoje. Zapravo, ovo povrće, koje je nastalo u talijanskoj pokrajini Kampanija, smatralo se namirnicom s jedinstvenom vrijednošću još od vremena antičkih Rimljana, zbog svojih ljekovitih dejstava.

Kada su talijanski imigranti na početku dvadesetog stoljeća proširili uzgoj brokule na područje Amerike, ovo povrće postalo je omiljeno, a njegova popularnost i sada raste. U prilog tome govore i statistički podaci: konzumiranje brokule povećano je za nevjerojatnih 940 posto na Zapadu u posljednjih 25 godina, vjerojatno zbog toga što je veliki broj studija pokazao koliko je brokula dobar za zdravlje čovjeka.

Borac protiv raka

Istraživanja su pokazala da je brokula vrlo efektan kada je u pitanju prevencije i liječenja nekoliko vrsta raka. Na primjer, jedna studija objavila je zaključak da brokula u organizmu proizvode anti-maligne aktivnosti. Također, primijetili su i da Izotiocijanati koji se nalaze u brokuli, pozatiji i kao antiooksidanti, pružaju vitalnost i obnavljaju cervikalne, hepatocelularni, jajne i stanice pankreasazahvaćene rakom.

Također, ovo povrće ima i jaka anti-upalna svojstva u liječenju stanica oboljelih od leukemije.

Druga studija iz 2013. godine također je opisala brokula kao antikancerogena namirnicu, zbog koncentracije antioksidansa koje sadrži, ali su dodali da preventivni efekt nisu razumjeli u potpunosti.

Riznica vitamina C i K

Jedna šalica sjeckanog brokule osigurava organizmu čak 135 posto preporučene doze vitamina C i 116 posto vitamina K. Osim što, kao snažan antioksidans, čisti organizam od slobodnih radikala, koji uništavaju zdrave stanice, vitamin C pomaže iu sintezi kolagena, pa djeluje i protiv starenja.

Sa druge strane, vitamin K pomaže u pravilnom zgrušavanju krvi, čime čuva zdravlje kostiju. Bez dovoljne količine vitamina K u prehrani, može vam se dogoditi da obilno iskrvarite, au najgorem slučaju možete oboljeti od koštanih bolesti, poput osteoporoze.

Zaštita od toksina iz okoliša

Studija objavljena na imunološkoj klinici u ožujku 2009. godine došla je do zaključka da sulforafan, molekula koji se nalazi između izotiocijanata, može zaštititi od respiratornih zapaljenja koja uzrokuju astmu, kronične bolesti pluća i druge respiratorne probleme.

Ova studija je pokazala da sulforafan potiče veću proizvodnju enzima antioksidanata kod ljudi, pa ih na taj način čuva od slobodnih radikala koji se unose udisanjem zagađenog zraka, isparenja iz automobila i duhanskog dima.

Ovakvi rezultati ukazuju da redovito konzumiranje brokule, koji je jedan od najvećih prirodnih izvora sulforafana, može i te kako da nas zaštiti od vanjskih toksina.

Obilje vlakana i hranjivih tvari

Brokula je bogat mnogim tvarima koje čuvaju zdravlje čovjeka. Na prvom mjestu, jedna šalica brokule sadrži 9 posto preporučene dnevne doze dijetalnih vlakana, koja čiste crijeva od štetnih tvari, reguliraju probavu i apsorbiraju šećere iz crijevnog trakta.

Sa druge strane, brokula je prepun esencijalnih minerala, poput željeza, kalcija, magnezija, mangana, selena i kalija, koji udruženim snagama pomažu prirodne procese u organizmu.

I to nije sve: brokula je bogat i vitaminom A, koji čuva vid. Također pripada i hrani koja potiče mršđavljenje, jer sadrži vrlo malo kalorija i masti, au njemu praktički nema glikemijsko opterećenje.

Institut “Linus Pauling” ocijenio je brokula kao najbolju sirovu namirnicu, dok termička obrada ometa oslobađanje antioksidanata i ograničava količinu koje tijelo može apsorbirati.
Izvor:naturalnews.com

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.