Brza dijeta 5:2 za vitku liniju

Ova dijeta traje samo šest tjedana, a može pomoći da pobijedite celulit i biti do deset kilograma mršaviji. Potrebno je samo pratiti najvažnije stavke: dva dana tjedno imat ćete “posni” dan tijekom kojeg bi trebali unositi samo 500 kalorija, a ostalih pet dana možete jesti normalno, ali zdravo. Također, morate vježbati 30 minuta, tri puta tjedno, ali onim danima kada jedete normalno.
dijeta 5 2
Dijeta je rezultat znanstvenog istraživanja započetog 2006. godine na institutu Genesis Breast Cancer Prevention u Manchesteru. U kakvoj vezi su rak dojke i dijeta za mršavljenje? Ova bolest, na koju utječe više faktora, između ostalog je povezana i sa viškom kilograma.

Upravo je to dalo podstrek autorima dijete pronaći idealan režim prehrane, metodu koja će omogućiti lako mršavljenje, bez nervoze i jo-jo efekta.

Njihov zaključak je da bi trebalo smjenjivati dane tijekom kojih se normalno jede i dane umjerenog posta. Kako objašnjava dr Harvey, odavno je poznato da kalorijski unos treba umanjiti za 25 posto da bi organizam počeo troši rezerve masti. Novo je, međutim, otkriće da je učinkovitije drastično smanjiti broj unesenih kalorija samo dva dana tjedno nego umanjiti unos hrane za 25 posto svih sedam dana pojedinačno.

Ženama je, tijekom “posnih” dana dozvoljeno unositi 500 kalorija, a muškarcima 600 dnevno. To bi trebali biti oni dani tijekom kojih nećete biti previše zauzeti iu toku kojih vas ne očekuje veći intelektualni napor.

Jedna od najboljih stvari kod ove dijete jeste to što ona hormone rasta, koji inače uzrokuju starenje, u stvari pretvara u hormone oporavka, što znači da oni tijelo oporavljaju i čine da se osjećate bolje. Druga dobra strana ove dijete jeste što težina ostaje stalna.

Da ne biste povratili izgubljene kilograme, dovoljno je da postite kao za vrijeme dijete jedan dan u tjednu, ili dva spojena dana u dva tjedna.

Jelovnik za dane “posta”

Ponedjeljkom, srijedom, petkom, subotom i nedjeljom jedete normalno, kao i obično.

Prijedlog 1:

UTORAK

Doručak: kajgana od dva jajeta i komadić šunke

Ručak: preskačete

Večera: 100 grama pečenog pilećeg bijelog mesa, 100 grama brokule kuhane na pari

ČETVRTAK

Doručak: rižoto s dimljenim bakalarom i mladi luk

Ručak: preskačete

Večera: 100 grama pečenog goveđeg filea 0,100 grama rukole 0,100 grama kuhane mrkve

Prijedlog 2:

Doručak: zeleni čaj, meko kuhano jaje

Ručak: juha od povrća, sirovo povrće (začinjeno velikom žlicom ulja od uljane repice i limunom), jogurt

Užina: jabuka, šaka badema ili lješnjaka, čaj ili kava s mlijekom

Večera: krem-juha od povrća (gaspačo), riba, povrće, čaj bez kofeina

unos kalorija

Da biste izdržali dane posta, najbolje bi bilo rasporediti kalorije na sljedeći način:

Doručak – 150 kalorija

Ručak – 100 kalorija

Večera – 200 kalorija

Užina – od 50 do 100 kalorija
Izvor:Novosti

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.