Brzo hodanje za zdravo skidanje kilograma i top formu

Ako želite skinete višak kilograma, a ne volite odlaske u teretanu rješenje vam je ispred nosa – hodanje. Brzo hodanje je između ostalog, najjednostavniji način da postignete i održite fizičku kondiciju, tonus mišića i vitku liniju.
brzo hodanje
Osim toga, redovito brzo hodanje povećava kapacitet pluća, jača srčani mišić, stabilizira krvni tlak, povoljno utječe na cirkulaciju, probavne i dišne ​​organe, doprinosi većoj potrošnji kalorija, a time i sagorijevanju suvišnih masnih naslaga, štiti od osteoporoze, smanjuje psihičku napetost i smanjuje utjecaj stresa kojem smo svakodnevno izloženi.

Brzo hodanje predstavlja idealan oblik sportske aktivnosti za sve – bez obzira na starosost i trenutnu fizičku kondiciju.

Za razliku od trčanja, brzo hodanje znatno manje utječe na zglobove, što ga čini posebno prikladnim za starije osobe a preporuča se i svima onima koji se zbog rizika za zdravlje ne smiju baviti ostalim sportskim aktivnostima (srčani i plućni bolesnici, pretile osobe, oni koji boluju od visokog krvnog tlaka, osteoporoze, artritisa).

Savjetuje se i osobama koje se iz bilo kojeg razloga manje kreću (npr. oni koji na radnom mjestu uglavnom sjede ili stoje), kao i onima koji borave pretežno u zatvorenom prostoru.

Za optimalne performanse, najbolje bi bilo brzo hodati tri do četiri puta tjedno u trajanju od 40 do 60 minuta brzim tempom, tj.. postupno ubrzavati hod sa pet na sedam km / sat. Ritam hodanja mora biti takav da vam ubrza puls adresa udisaja, ali ne toliko jak da ostanete bez daha.

Započnite laganim tempom, odaberite kraću stazu, a svakim danom prema svojim mogućnostima ubrzavajte tempo i trajanje treninga. Ne zaboravite tijekom hodanja kontrolirati otkucaje srca, kako bi bili sigurni da trenirate optimalnim intenzitetom.

Hodanje brzinom pri kojoj srce radi sa 65 do 75 posto maksimalne brzine, najbolje je za sagorijevanje suvišnih masti.

Maksimalnu brzinu srca možete jednostavno izmjeriti:

220 otkucaja u minuti minus vaše godine = vaš maksimalni broj otkucaja srca.

Dok hodate, obratite pažnju na pravilan položaj tijela. Torzo mora biti uspravan, leđa ravna, ramena opuštena, a trbuh i stražnjica uvučeni. Ruke su savijene u laktu pod kutom od 90 stupnjeva i ritmički se kreću uz tijelo. Gledajte pravo ispred sebe, ne u pod, i pazite na disanje, koje treba biti ujednačeno, usklađeno s tempom hodanja.

Ako ste u mogućnosti, za rekreaciju odaberite stazu u prirodi. Odaberite sportsku odjeću od prirodnih materijala u kojoj ćete moći nesmetano se kretati i obuću prilagođenu brzom hodanju.

Prije i poslije treninga obavezno istegnite mišiće kako biste spriječili eventualne ozljede i povećali fleksibilnost. Tijekom treninga pijte dovoljno tekućine (najbolje vode), kako bi spriječili dehidraciju.
Izračunajte koliko je 65 do 75 posto od dobivene vrijednosti i održavajte broj otkucaja srca na toj vrijednosti.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.