Brzo i jeftino – 3 prirodne maske za lice

Autor Datum 06/11/2017

Maske za kožu su neophodne barem jednom sedmično, jer osim što pomažu opštem stanju kože, dobre su i za hidrataciju i regeneraciju. Maske za kožu mogu biti vrlo skupe, pogotovo ako ih kupujete od poznatih brendova. Također maske za kožu u drogerijama je vrlo teško naći, postoji vrlo malo brendova koji ih proizvode i često ne vrijede novca koji dajete za njih i ne čine nikakvu korist za vašu kožu. Vrlo je važno znati da je moguće napraviti vrlo dobru masku za kožu od proizvoda koje svi mi imamo u kuhinji, ne zahtjevaju puno vremena i ono najvažnije vrlo su dobre ua kožu jer su od prirodnih sastojaka koji imaju mnogo vitamina i minerala. U nastavku Vam donosim nekoliko maski koje ja često pravim, u zavisnosti kakvog stanja mi je koža ili šta joj je potrebno.
brzo-i-jeftino-tri-prirodne-maske-za-lice

Maska od avokada

Avokado je vrlo korisna namjernica, ne samo za kožu nego i za čitavo tijelo. Vrlo je bogat korisnim mastima i trebao bi se uvrstiti u svakodnevnu ishranu. Pošto je kod nas avokado poprilično skup, ovu masku možete praviti kada se želite počastiti. Super stvar je što Vam je za ovu masku potrebno pola avokada, drugu polovicu možete iskoristiti za neki fin recept koji uključuje avokado (gvakamole ili obični tost sa avokadom) ili možete napraviti dobru masku za kosu, međutim o tome ću više govoriti u nekom od narednih postova. Potrebno Vam je pola avokada, koji ćete fino izmiksati. Vrlo je važno da je avokado dovoljno zreo, to ćete znati ako je avokado mehak i izuzetno tamno zelen. Trebate dodati 2 kašike meda da se smjesa lijepo poveže i oko pola kašike maslinovog ulja. Masku ostavite dok se ne osuši, što je otprilike 20 – 30 minuta. Ova maska je idealna za suhu kožu, pogotovo ako Vam je koža iritirana uslijed hladnih dana. Sa ovim receptom možete dobiti dovoljnu količinu za dvije osobe, što znači da je ova maska idealna za djevojačke večeri ili je podijelite sa mužem ili dečkom, sigurno će im prijati.

Maska sa medom i sodom bikarbonom

Ovo je jedna od maski koje ja najčešće pravim. Vrlo je jednostavna i brza za napraviti, jer Vam je potrebno samo dva sastojka. Kod ove maske nije potrebno mjeriti koliko Vam je potrebno sastojaka. Uzmete otprilike jednu kašiku meda i dodate sode bikarbone, dok smjesa nije dovoljno gusta da bi mogla stajati na licu. Loša strana ove maske je da Vam ne dozvoljava da se puno krećete dok je imate na licu, jer se med lahko topi na koži zbog toplote. Zato preporučujem da smjesa bude dovoljno gusta, znači dodajte malo više sode bikarbone. Možete je držati na koži koliko god hoćete, jer neće štetiti. Preporučujem da ovu masku skidate sa malim peškirom koji ste prethodno dobro namočili u toploj vodi. Ova maska jeste malo teža za skidanje, ali po mom mišljenju vrijedna je malo više vremena. Ova maska osim što je dobra za dodatnu hidrataciju kože, poboljšava teksturu kože jer soda bikarbona se ponaša kao neka vrsta enzimskog pilinga, što će ukloniti mrtve ćelije kože, pri čemu ostavlja mladu kožu sa dodatnim sjajem i hidratacijom. Nakon ove maske koža Vam je mehka, nahranjena i ima sjaj jer je eksfolirana i nahranjena.

Maska sa kokosovim uljem

Opšte je poznato da je kokosovo ulje vrlo korisno za Vašu kožu. Osim što bi ga trebali koristiti u kuhinji za kuhanje raznih jela i slastica, trebali bi ga uvrstiti kao dio vaše rutine u njezi kože. Ovo je jedna od najčešće spominjanih maski za kožu jer je vrlo jednostavna, a ima mnogo prednosti. Jedini sastojak koji Vam je potreban je kokosovo ulje. Najbolje je koristiti eksta djevičansko ulje, jer je ono vrlo čisto i možete ga koristiti za ishranu također. Kod ove maske nanesete puno kokosovog ulja i ostavite da djeluje nekih pola sata na koži. Ovo je najbolja maska u toku zime, jer će izuzetno nahraniti kožu, ukloniti sve suhe dijelove i zaštititi od mnogih nečistoća iz zraka. Ukoliko želite dodatno eksfolirati kožu, dodajte i malo kuhinjske soli ili šećera. Preporučujem da za skidanje ove maske upotrijebite mali peškir koji je namoćen sa toplom vodom.

Nadam se da ćete probati neku od ovih maski i možda ih uvrstiti kao dio vaše rutine za njegu kože. Hvala Vam na čitanju!
Azra/SimpleSerenity

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.