Za brzo i lako peglanje

Koji kućni posao vam je najmrskiji? Većina osoba, kao “iz topa” odgovara – glačanje. Ipak, postoje načini da ovu zamornu obvezu odradite mnogo brže i lakše.

Najvažnije je da rublje pravilno operete i osušite.

Ako to učinite, dovoljno je samo nekoliko poteza peglom. Kada odjeću izvadite iz stroja, dobro je istresite i okačite da se suši, ali pazite da se ne presuši. Majice i košulje stavite na vješalice, ne na žicu. Ako je rublje potpuno suh, nekoliko sati prije peglanja ga poprskajte mlakom vodom, urolajte u plastičnu vrećicu i ostavite da odstoji. Prvo peglajte stvari koje se ispravljaju na najnižoj temperaturi, a na kraju one koje traže vrelu peglu. Bijelu, pamučnu i lanenu odjeću, kao i onu svijetlih boja, ispravljajte “s lica”, a tamnu i finu (od svile, čipke, baršun, pliš) okrenite na naličje da ne izblijedi. Štof obavezno peglajte preko vlažne krpe, da ne dobije sjaj.

Najzamornije je peglati košulje i bluze, a to ćete najbrže učiniti ako krenete od kragne, zatim prijeći na rukave počevši od manšeta. Potom ispravite prednji dio, pa leđa, a porub s gumbima peglajte s naličja. Ako hlače želite izravnate “na rub”, krenite od gornjeg dijela, preklopite nogavice po dužini i izravnajte ih. Podignite gornju nogavicu i ispeglajte donju, a zatim preko nje spustite gornju, pa ispravite i nju. Hlače okrenite na drugu stranu i ponovite postupak. Naravno, tko može priuštiti, uvijek je dobar potez kupnja kvalitetne sušilice i glačanje rublja.
Izvor:Novosti