Brzo i lako riješenje za bolna stopala

Autor Datum 28/05/2018

Bol u stopalima češće muči žene nego muškarce i to najčešće zbog štikli i uske obuće kojima su nježna ženska stopala svakodnevno izložena. Iako se od svake prave dame očekuje da zna samu srž parole “ljepota je bolna“, to ne znači da treba da se izlažete pretjeranom mučenju.

To može samo negativno utjecati na vaše zdravlje, a ono je ipak važnije od svega.Zato vodite računa o sljedećim stvarima, vaša stopala će vam na tome biti zauvijek zahvalna.

Pametno birajte cipele

Visoke potpetice ne predstavljaju najbolji izbor za noge, ali jeste li znali da i ravne cipele mogu biti podjednako štetne? Ravni đonovi mogu uzrokovati bolna stanja kao što su plantarni fascitis (upala tkiva koje se proteže od pete do prstiju), a ravna i nedovoljno čvrsto zavezana obuća ili pak japanke mogu izazvati bol u kukovima, leđima i koljenima.

Kako biste izbjegli ozljede, cipele skroz ravnih potplata ili s visokom petom valja nositi onda kada znate da nećete puno hodati ili stajati. Dobar izbor su i ortopedski ulošci, a kod ozbiljnijih stanja valja potražiti specijalizirane uloške posebno namijenjene za ta stanja.

Razgibajte stopala

Sljedeći put kad budete vježbali, ne zaboravite razgibate i stopala. Na taj način ćete ojačati desetine mišića, tetiva i ligamenata koji čine stopalo.

Ovu vježbu preporučuju stručnjaci: legnite na pod na leđa savijenih koljena i sa stopalima na podu. Raširite koljena u stranu koliko god možete, a da pritom palčeve ne podižete s poda. Zadržite ovu poziciju na dvije sekunde i nakon toga koljena vratite u početnu poziciju. Vježbu ponovite deset puta.

Ne ignorirajte bol

Čudno, ali istinito, liječnici cjelokupno zdravlje mogu procijeniti preko stopala. Normalno je da s vremena na vrijeme osjetite bol u stopalima, ali određeni oblici boli mogu signalizirati zdravstvene probleme. Ako vas bole stopala čak i kada se odmarate, to može biti znak bolesti srca koja ograničava dotok krvi u udovima.

Neobjašnjivo oticanje stopala ili članaka može ukazivati na probleme sa srcem ili bubrezima. Ako primijetite oticanje stopala ili osjetite bilo što neobično, poput peckanja, trnjenja ili obamrlosti, svakako se konzultirajte s liječnikom.
Izvor:telegraf

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.