Budimpešta – Moderna mađarska metropola

Autor Datum 04/09/2018

Ugodno čavrljanje u lijepo uređenom ambijentu kafića, divljenje raskošnim gradskim prizorima ili kupovina… Moderna mađarska metropola očarava sva osjetila putnika namjernika.

Budimpešta - Panorama

Budimpešta – Panorama

Ako između Margaretina mosta i Parlamenta sjednete u brod za putovanje na izlet, najbolje ćete shvatiti zašto Budimpešta, mađarska metropola koju lijepi plavi Dunav dijeli na dva dijela, tako snažno fascinira sve svoje posjetioce.Otkako je 1849. godine završena gradnja impozantnog Lančanog mosta, bregoviti Budim sa svojim Brežuljkom tvrđava i ravničarska Pešta stopili su se u neodoljivu cjelinu koja osvaja svačije srce.

Brodić koji vozi po Dunavu, omogućava posjetiocima da uživaju u čarima Budimpešte iz drugog ugla.

Uživa se gledjući u Margaretin otok kao i na građevinu koja na prvi pogled neodoljivo podsjeća na neku veličanstvenu katedralu. To je najveća zgrada Parlamenta na svijetu. Na suprotnoj strani u vidno polje se gura Četvrt tvrđava. To je romantični dio Budimpešte do kojeg se dolazi žičarom. Srednjovjekovne kuće, plinske ulične svjetiljke u uskim uličicama i krasni istorijski spomenici stvara romantičnu čaroliju koja stari Budim čini idealnom kulisom za izmjenjivanje zaljubljenih pogleda sa odabranikom svoga srca.
Krenete li na puitovanje u dvoje, gradske znamenitosti poput Kraljevske palate i Ribarske tvrđave zbog toga će vjerovatno pasti u drugi plan, ali sigurno ćete poželiti ponovo posjetiti tu metropolu na lijepom plavom Dunavu.

Paprika, salama i crno vino

Od Mosta slobode ima samo nekoliko metara do zgrade tržnice. Vijenci paprike vatrenih boja, salame i crno vino – šareni štandovi unutar impozantne čelične konstrukcije, izazivaju osjetila, baš kao i restauracija sa samoposluživanjem Fakanal, na galeriji, na glavnom ulazu.

Radnje, kafići, antikviteti

Odmah iza tržnice Vaci utca, omiljena ulica za budimpeštanske šopingaše, zove vas da prošetate i upoznate se sa njom u dugačkoj šetnji. Ukusnom kafom i kolačima, ispečenim prema originalnim receptima, osvajaju u ambijentu 19. vijeka u slastičarni Gerbeaud, domaćini su neobično ljubazni prema turistima.

Cijeli je grad velika atrakcija

Trg heroja sa kolosalnom bronzanom statuom arhanđela Gabrijela, iza kojeg leži gradski perivoj kao i prelijepa Opera još su jedan dokaz da je Budimpešta sama po sebi velika atrakcija za turiste.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.