Bundeva ima dosta zdravstvenih prednosti

Autor Datum 01/09/2018

Bundeva je davno stigla u naše krajeve, gajila se kao međuusev kukuruza, bila je doskora zaboravljena, ali su njena zdravstvena svojstva doprinijela da se vrati na našu trpezu.

Bundeva

Bundeva

Njena narančasta boja ukazuje na bogatstvo proviitamina A koji uz bogatstvo vitamina B1, B2, B3, B6 doprinose našem zdravlju.

Tu je i bogatsvo minerala – kalij, fosfor, kalcij, željezo koji su nam neophodni.Bilo se koristiti presna, pečena, kuhana njena ljekovita dejstva se ne umanjuju.

Naši poljoprivrednici je gaje jer znaju da u zimskim danima miris pečene bundeve ih obraduje kada se vrate u topli dom. Mogućnost prerade bundevinih sjemenki u lako probavljivo i ljekovito ulje pruža mogućnost da se ostvari dodatni prihod.

Bogato je nezasićenim masnim kiselinama, biljnim bjelančevinama i omega -3 i omega -6 esencijalnim masnim kiselinama koji povećavaju energiju organizma, jača rad centralnog živčanog sustava i uspješno doprinosi uravnoteženju kolesterola u krvi. Ljudi se u prehrani vraćaju stvarima koji pozitivno utječu na njihovo zdravlje i porast je potrošnje te vrste hrane.

Proizvodnja finalnih proizvoda od bundeve (sok, pekmez, ulje) nudi šansu da se pojavite na tržištu zdrave hrane koje bilježi porast unatoč ekonomskoj krizi.

Od bundeve se mogu pripremati slana i slatka jela, može jesti živa, dinstana, pečena, pržena …

Postoji čitav niz različitih sorti bundeve: pored domaće žute, na tržnicama i trgovinama zdrave hrane, pronaći ćete i japansku hokaido (koja se u makrobiotici najviše koristi i ima posebno sladak okus), zatim muškatnim bundevu i još siguno nekoliko vrsta, za koje možda niste ni čuli, a koje vas čekaju da ih probate.

Šaka sjemenki od bundeve zadovoljava pola dnevnih potreba prosječne osobe za amino – kiselinama; one su odličan izvor mnogih vitamina i minerala, osobito cinka i željeza. Bundevine sjemenke su u biljnom svijetu, uz laneno sjeme, najbolji izvori esencijalne masne kiseline omega 3. kiselina, vitamina i minerala.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.