Čaj protiv neplodnosti od macine trave

Izuzetno cijenjena u narodnoj medicini, macina trava (Marrubium vulgare), poznata i kao očajnica, stoljećima se s uspjehom koristi za održavanje reproduktivnog zdravlja žene.
caj-protiv-neplodnosti-od-macine-trave
Ova biljka, naravno, ne može riješiti probleme ukoliko u osnovi postoji neko oboljenje, ali je u stanju, tvrde dobro upućeni, da normalizira lučenje spolnih hormona i na taj način stabilizira funkcioniranje reproduktivnih organa. Samim tim, dovodi u red menstrualne cikluse i zdravlje jajnika, pa tako omogućuje plodnost i začeće. Osim toga, pomaže u uklanjanju gotovo svih ženskih tegoba, poput infekcija, bakterijskih upala, grčeva mišića maternice i drugih sličnih problema. Istovremeno, djeluje umirujuće na psihu žene. Koristi se u obliku čaja, ali da bi se dostigao željeni cilj, neophodna je upornost u primjeni terapije.

Njezina ljekovitost ovim se ne završava.
U vidu sirupa pomaže u liječenju plućnih bolesti, stanja nakon gripe, početnog stadija tuberkuloze i groznice. Pokazalo se da olakšava disanje, pročišćava grlo od šlajma i uklanja pištanje u plućima. Pogodna je za astmatičare i za osobe koje imaju kratak dah. Učinkovita je i u liječenju živaca, katara želuca, žutice. U vidu čaja ili sirupa stimulira izlučivanje žuči, pa samim tim olakšava rad žučne vrećice i pospješuje probavu. U pojedinim zemljama macina trava se preporučuje i dijabetičarima jer se pokazala kao dobro prirodno sredstvo za snižavanje razine šećera u krvi.

Potvrđeno je da biljka sadrži određeno esencijalno ulje koje djeluje povoljno na zdravlje.

S obzirom na to da ova biljka ublažava upale, preporuča se i za vidanje rana. Melem se spravlja tako što se listovi macine trave smrvljeni u prah i pomiješani sa svinjskom mašću stavljaju na kožu s ranama da bi brže zacijelile.

ČAJ PROTIV NEPLODNOSTI

Za pripremu ovog čaja postoji više recepata koje preporučuju narodni liječnici.

1. Čaj se spravlja tako što se jedna mala žlica osušene biljke

Prelije s dva decilitra vrele vode i ostavi da odstoji pet minuta. Zatim se procijedi i pije više puta tijekom dana. Čaj se pije najmanje tri mjeseca, s prekidima tijekom menstruacije. Po začeću treba prestati s konzumiranjem. Da bi se ublažio opor okus, može se zasladiti medom, ali djelotvorniji je bez zaslađivanja.

2. U drugoj varijanti, u dva ipo decilitra hladne vode potopi se jušna žlica macine trave i stavi da proključa. Kada provri, skloni se sa štednjaka, poklopi i ostavi da odstoji sat vremena. Nakon toga se procijedi i pije, u tri do četiri doze.

Čaj mora se pije redovito, najmanje mjesec dana, mada se očekivani rezultat ispoljava tek nakon dva do tri mjeseca. Poslije tri mjeseca treba napraviti četverotjedni pauzu, jer kod nekih osoba pretjerana upotreba ovog napitka može dovesti do pojave povišenog krvnog tlaka.
Izvor:Novosti

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.