Celulit i njegovo liječenje: efikasni anticelulit tretmani

Čini se da svaka žena želi glatku, nežnu i zdravu kožu. Međutim, budući da se više od osamdeset procenata osoba ženskog pola suočava sa celulitom, ta želja često nije ostvariva.

Iako je poznat kao veliki ženski neprijatelj, rat sa celulitom mogu voditi i muškarci, doduše mnogo ređe od žena. Razlog tome jeste biološke prirode – struktura ženske kože i potkožnih tkiva podložniji su nagomilavanju masnih naslaga i toksina koji formiraju celulit.

Celulit kao kozmetički i zdravstveni problem

Mada se često tako posmatra, celulit nije samo kozmetički, nego i zdravstveni problem. Iako su njegovi simptomi obično vizuelni (sitne kvržice, ispupčenja i udubljenja primetna na koži, gubitak elastičnosti i opuštenost kože), u odmaklim fazama razvoja celulita formirane kvržice znaju biti bolne na dodir.

Mesta na kojima se najčešće pojavljuje jesu stomak, butine, donji deo leđa i sedalni region. Uzroci nastanka celulita mogu biti genetički, ali ga u većini slučajeva uzrokuju nezdrave životne navike poput nepravilne ishrane, konzumacije alkohola, pušenja, nošenja tesne odeće. Pojavu celulita mogu izazvati i stres i nedostatak fizičke aktivnosti.

Lečenje celulita: anticelulit tretmani

Lečenje celulita nije nimalo jednostavan proces. U obilju anticelulit tretmana i preparata koje žudeći za što većim profitom nudi kozmetička industrija, malo je onih koji su zaista delotvorni. Međutim, iako ih je malo, efikasni anticelulit tretmani ipak postoje.

Pored toga što se koristi za smanjenje masnih naslaga i gubljenje telesne težine, kavitacija ultrazvučnim talasima pokazala se i kao veoma efikasan anticelulit tretman. Snažni ultrazvučni talasi uzrokuju pucanje membrana ćelija u kojima su nataložene masne naslage i toksini koji formiraju celulit. Kada se te masnoće i toksini oslobode u međućelijski prostor organizam ih dalje razgrađuje na isti način kao i ostale masti unete u organizam. Da bi se celulit eliminisao kavitacijom nije dovoljno podvrgnuti se samo jednom tretmanu. Njihov broj varira u zavisnosti od toga u kojoj se fazi razvoja celulit nalazi i od dela tela koje biva podvrgnuto kavitaciji. Šest do deset tretmana je u proseku potrebno kako bi celulit bio eliminisan. Tretmani se ne vrše dan za danom, već sa pauzama od po nekoliko dana između.

Još jedan anticelulit tretman koji se u praksi pokazao veoma efikasnim jeste anticelulit masaža. Ovaj potpuno prirodan anticelulit tretman vrši se u serijama od po deset dana sa kojima se počinje par dana nakon okončanja menstruacije. Obično je potrebno uraditi tri serije masaža, što znači da celokupan tretman zahteva tri meseca.

Mezoterapiju je prvi put primenio francuski doktor Michael Pistor sredinom dvadesetog veka. Danas se ona primenjuje za poboljšanje cirkulacije, odstranjivanje viška kilograma i kao anticelulit tretman. Mezoterapijom se minerali, vitamini, antioksidansi i druge supstance direktno tankim iglama ubrizgavaju u mezoderm, odnosno srednji sloj kože. Kada je celulit manje razvijen za njegovo uklanjanje dovoljno je četiri do šest tretmana mezoterapijom. Deset do dvanaest tretmana neophodno je za eliminaciju celulita u odmakloj fazi razvoja.

Kako bi se celulit brže i bolje eliminisao različiti anticelulit tretmani mogu se i međusobno kombinovati. Ne zaboravite da su za efikasnost ovih anticelulit tretmana podjednako važni i regulacija ishrane, pojačana fizička aktivnost i unošenje što više tečnosti u organizam.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.