Četiri činjenice o hdmi kablovima

Autor Datum 12/02/2018

Vrlo jednostavni za upotrebu, vrlo korisni i pritom veoma pristupačni – ovako bi na najbolji način mogli da se opišu HDMI kablovi. Iako deluju kao nešto komplikovano, oni zapravo olakšavaju naš život u svakom smislu. Ako bismo bukvalno govorili o HDMI kablovima, onda treba da znate da je HDMI skraćenica za Multimedijalni međusklop visoke definicije. Za sve one koji se i ne razumeju u tehnologiju, ovo će im možda zvučati malo čudno i nejasno. Međutim, naredne karakteristike će vas prilično uvesti u svet jednog od najtraženijeg i najpopularnijeg načina povezivanja audio/video uređaja.

Kako izgledaju hdmi kablovi i čemu služe?

HDMI kablovi zapravo mnogo podsećaju na USB. Dakle gotovo identično izgledaju kao USB. Kao što i sami znate korišćenje USB-a je vrlo jednostavno, što takođe možete očekivati i od HDMI kablova. Sam izgled vas neće zavarati i videćete da rukovanje njima nije ništa što je prekomplikovano. HDMI kablovi služe za povezivanje audio/video uređaja i oni služe kako bi se prenosio digitalni signal. Možda treba da znate i da HDMI kablove možete pazariti i za samo 300 dinara. Naravno njihova cena se razlikuje u odnosu na vrstu. I naravno da su naprednije verzije i one verzije koje imaju mnogo više funkcija skuplje, ali svakako treba da imate u vidu da su HDMI kablovi zaista vrlo pristupačni, o bilo kojoj vrsti da se radi.

Koliko vrsta hdmi kablova postoji?

HDMI kablovi nastali su još 2002. godine. I naravno da. su se od tada razvijali i unapređivali. To potvrđuje i podatak da je 2013. godine kupljeno preko 3 milijardi uređaja, koji podržavaju HDMI tehnologiju. Za sada postoji sedam verzija HDMI kablova, međutim neke vrste se više i ne koriste, jer su zasterele. Svaka naredna verzija imala je dodatne karakteristike, na primer povećavan je broj audio kanala svakom verzijom i svakom narednom verzijom unapređivana je i paleta boja. Na primer glavna karakteristika HDMI 1.3 jeste to što je proširena lista komandi i maksimalna rezolucija je povećana i iznosi 1600p. Zatim, treba da znate i da je najnovije verzija HDMI kablova – HDMI 2.0, koja podržava 4K UHD rezoluciju i ima mogućnost višestruke audio i video strimova.

Povezivanje mobilnih uređaja sa hd televizorima

Ovo je jedna od mogućnosti koje se najčešće koriste kada su u pitanju HMDI kablovi. Tačnije, HMDI kablovi omogućavaju da se povežu mobilni uređaji sa HD televizorima i monitorima. To znači da možete povezivati i ukoliko imate telefon ili ukoliko imate tablet računar. Na novim verzijama se još uvek radi, a očekuje se da će biti moguće da se više ekrana poveže na jedan uređaj.

Za 3d potrebni noviji hdmi kablovi

Ono što se povezuje često za HDMI kablovima jeste i 3D rezolucija. Ono što morate da znate da je 3D sadržaj prilično zahtevan i upravo iz tog razloga će biti potrebno da izaberete noviju tehnologiju, odnosno HDMI kablove, koji su novijeg datuma. Preporučuje se da to budu HDMI kablovi koji nose oznaju v1.4.

U svakom slučaju, ukoliko su vam potrebni HDMI kablovi, najbolje bi bilo da se konsultujete sa nekim ko je stručnjak i da ih uputite na to šta je vama konkretno potrebno, kako biste izabrali najbolju moguću opciju.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.