Četiri predloga kako da u ishrani koristite nutritivni kvasac

Autor Datum 10/04/2017

Ukoliko niste znali nutritivni kvasac se drugačije naziva i jestivi kvasac. On može služiti kao dodatak nekim jelima, a mnogi kažu da ih ukusom podseća na sir. Nutritivni kvasac se može kupiti u bilo kom obliku i kao takav koristiti kao dodatak mnogim jelima, kako bi doprineo poboljšanju njihovog ukusa. Pored toga što je ukusan, nutritivni kvasac je veoma zdrav i vrlo često se i preporučuje da se što ćešće koristi u ishrani. Razlog tome jeste i što nutritivni kvasac sadrži pre svega vitamin B, a zatim i mnoge korisne minerale i što je najvažnije ne sadrži gluten. Ukoliko niste sigurni kako ga treba koristiti ili nemate ideju, odmah moramo da vam kažemo da nećete pogrešiti bilo kojem jelu da ga dodate. Međutim, ipak za vas imamo nekoliko predloga uz koja jela se najbolje uklapa.

Testenine sa nutritivnim kvascem – savršen ukus zagarantovan

Sigurno da postoji više stotina načina kako spremiti testenine i koje sve sastojke treba uklopiti. Vi znate koja je vaša omiljena kombinacija i zato ne treba da se udaljavate od nje. Nutritivni kvasac može ići u bilo koju vrstu testenina, bez greške. Osim što će vašim omiljenim testeninama dati još bolji ukus, ujedno će biti i veoma zdrav i koristan za ceo vaš organizam. Ukoliko se ipak plašite da eksperimentišete, onda imajte u vidu da, kao što je već rečeno, nutritivni kvasac podseća na ukus sira, tako da onda razmišljajte u kojoj kombinaciji bi i ova vrsta ukusa mogla da se nađe.

Sam svoj kuvar – pogačice sa nutritivnim kvascem

Ukoliko želite da izbacite beli hleb iz ishrane, onda će vam verovatno u početku biti potrebna neka zamena. Mi vam preporučujemo da ta zamena upravo budu pogačice, koje su veoma zdrave, a pritom će sigurno uspeti da zauzmu mesto belom hlebu. Ono što je još zanimljivije, jeste to da ih sami možete spremiti i da nije komplikovano. Umesto pšeničnog brašna koristićete tri vrste brašna i to: spletino, ječmeno i raženo. Od sastojka će vam još biti potrebno malo sode bikarbone, soli, limun, nutritivni kvasac i svinjska mast. Prvo treba da sjedinite brašno, sodu bikarbonu, so, kao i nutritivni kvasac, zatim dodajete mast, mlaku vodu i malo limuna. Izmešate, ostavite da odstoji do 15 minuta, poređate u pleh i pečete na 200 stepeni sve dok ne bude gotovo.

Salate sa nutritivnim kvascem

Zbog svog zdravlja trebalo bi što više da se trudite da jedete sveže stvari, odnosno sveže povrće i voće. Lepo vreme donosi sve više svežeg i ukusnog povrća, pa iskoristite to. Naime, kada je toplije napolju, ne treba vam toliko mnogo hrane, kao što je to slučaj u zimskom periodu. Lakša hrana će više odgovarati vašem organizmu. Sveže salate sa krastavcem, lukom, paradajzom su savršeno rešenje. Obično se u ove salate dodaje i sir, a vi umesto sira možete dodati nutritvini kvasac, s obzirom da je on u tom obliku jestiv. Tako ćete pored zravih sastojaka koje unosite u vaš organizam konzumiranjem voća, uneti po još koji zdrav vitamin dodavanjem nutritivnog kvasaca.

Čorbe sa nutritivnim kvascem

Učestale i slabe, ali dosadne prehlade mogu da se leče toplim supama, čajevima i slično. Čak i kada niste prehlađeni, u čorbe koje spremate možete da dodate i malo nutritivnog kvasca u prahu, radi preventive, boljeg ukusa, ali i vašeg boljeg zdravlja. Pored toga što ćete čorbice učiniti zdravijim nego što jesu, učinićete ih i za nijansu ukusnijim i slasnijim.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.