Četiri sastojka koja treba da sadrži krema za bore oko očiju

Autor Datum 13/05/2016

Ako ste već u fazi razmišljanja o tome da li imate bore ili ne, bore oko očiju su verovatno jedna od tema koje se u to upliću. Kada se pogledamo u ogledalo, svaki put shvatimo da ne ličimo na srednjoškolsko izdanje sebe i poželimo da još malo zadržimo ono što se zadržati ne da – mladalačko lepo lice.
bore oko ociju
Mnoge proizvode reklamiraju kao „revolucionarne“, posebne i jedine efikasne u borbi protiv bore oko očiju. Pažljivo birajte kozmetiku koju nabavljate za bore oko očiju, jer niko ne želi da plati šarenu lažu. Postoje kreme koje su basnoslovno skupe, a nisu učinkovite. Postoje i one koje su sa razlogom skupe. Ali ima i onih koje nisu skupe, a sadrže sastojke koji su koži potrebni da se više ne stvaraju ili da se bar smanje bore oko očiju. Pažljivo čitajte sastav kreme za bore oko očiju koju kupujete.

1. Alfa-hidroksilne kiseline (AHA)

Mogu se naći i u običnim dnevnim kremama, pa nemojte analizirati samo kreme za bore oko očiju. Ove voćne kiseline pomažu da se spoljašnji mrtvi sloj ćelija kože skine, pa i linije (bore) nastale kao prelom stare kože na novoj izgledaju manje upadljive. Naučna istraživanja pokazuju da veća koncentracija ovih kiselina može da pospeši ponovnu proizvodnju kolagena.

2. Retinoidi (kao što je retin-A)

Ovaj sastojak je važan za negu kože pri izloženosti suncu, mada ga ne sadrže samo kreme za sunčanje, pogotovu kada je reč o dnevnim kremama za lice jer je lice jedini deo tela koji je uvek izložen, nezavisno od doba godine. Retin-A, hemijski poznat i kao tretinoin, jeste glavni element vitamina A i zato je uspešan u izglađivanju kože, bilo da je reč o dubokim borama ili ako su to samo plitke bore oko očiju. Neka istraživanja potvrđuju da i vitamin A može da ima sličan efekat kada se kontinuirano upotrebljava u većim količinama, a danas je napredna tehnologija obezbedila da bore oko očiju mogu uspešno da se tretiraju spolja stabilnom formulom vitamina A, bez posledica poput opekotina ili osetljive kože.

3. Vitamin C za spoljašnju upotrebu

Naučno je dokazano da povećano lučenje kolagena poništava negativna svojstva UVA i UVB zračenja, pomaže u problemima sa pigmentacijom, sprečava zapaljenja kože. Kakve to veze ima sa vitaminom C? Da bi se desila povećana proizvodnja kolagena, važno je da je organizmu dostupan odgovarajući oblik vitamina C. Vitamin C za spoljašnju upotrebu je odmah upotrebljiv koži za bore oko očiju. Do sada najjači istraženi suplement za bore oko očiju jeste L-askorbinska kiselina, komponenta vitamina C.

4. Idebenon

Ovaj antioksidans je hemijski sličan sastojak popularnom koenzimu Q 10 koji je dodatak ishrani. Dosadašnja istraživanja ovog antioksidansa nisu otkrila nijedno loše dejstvo ovom dodatku, a posle šest nedelja kontinuiranog korišćenja otkriveno je da svi ispitanici imaju 26% manje suvu i grubu kožu, 37% više hidriranu kožu, za trećinu manje linijica i bore oko očiju, a koža je takođe za trećinu bila manje oštećena posle sunčanja i brže se oporavljala. Ako je reč o brzom oporavku kože posle upotrebe ovog sastojka, a nema negativnih posledica, sigurno je da neće da škodi ako te sastojke sadrži vaša dnevna krema.
Izvor: Poliklinika Drašković

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.