Chia sjemenke – Zašto ih trebate jesti

Autor Datum 23/06/2018

Chia sjemenke dio su popularne skupine hrane pod nazivom supernamirnice. Ove vrste hrane dobile su ovo ime zbog nutritivnih svojstava koja ih karakteriziraju. Chia sjemenke potječu iz Srednje Amerike. U posljednjih nekoliko desetljeća stekli su slavu u mnogim dijelovima svijeta zbog brojnih prednosti koje imaju za tijelo. Karakterizira ih njihova mala veličina i ukusni okus. Možete ih kombinirati s drugim sastojcima kako bi bile još ukusnije. Najzanimljivija stvar je da su postali jedan od najboljih prirodnih dodataka mršavljenja zbog njihovih vlakana, masnih kiselina i sadržaja aminokiselina. Nisu čudotvorna hrana. Međutim, redovito konzumiranje može pomoći u zdravom mršavljenju.

Za danas smo odlučili sa vama podjeliti 8 razloga zašto bi trebali jesti chia sjemenke.

Chia sjemenke pomažu vam da pazite na svoje srce

Prije svega, Chia sjemenke su zdrav izvor omega-3 masnih kiselina. Ovo je bitno hranjiva tvar koja štiti srce od posljedica problema kolesterola i arterija.

Ova zdrava masnoća, također prisutna u hrani kao što je riba, pomaže uklanjanju višak štetnih lipida. Osim toga, također povećava prisutnost “dobrog kolesterola”.

Redovito konzumiranje chia sjemenki pomaže u kontroli visokog krvnog tlaka i problema povezanih sa cirkulacijom.

Chia sjemenke poboljšavaju zdravlje kostiju

Bitni minerali u ovoj ukusnoj hrani od velike su pomoći u održavanju zdravih i jakih kostiju.

Dvije žlice (28 g) sjemena daje 18% preporučene dnevne količine kalcija. Osim toga, one također daju kalij i magnezij.

Apsorpcija tih minerala smanjuje rizik od prijevremenog trošenja, gubitka gustoće kostiju i drugih oštećenja povezanih s starenjem i slobodnim radikalima.

Chia sjemenke pomažu kod mršavljenja

Dodavanjem male količine chia sjemenki u vašu prehranu moći ćete vidjeti zanimljive učinke na gubitak kilograma.

Njihova vlakna i antioksidansi sprječavaju nakupljanje masnoća u tjelesnim tkivima. S druge strane, oni pomažu uklanjanju masnoća koja je već pohranjena u tim tkivima.

Štoviše, kada se dodaju u salate, chia sjemenke pomažu produljiti osjećaj sitosti kako bi se izbjeglo prekomjerno konzumiranje kalorija.

Chia sjmenke vam pomažu da dobijete mišićnu masu

Značajan doprinos esencijalnih aminokiselina u ovoj hrani korisno je za povećanje mišićne mase.

Ti se proteini lako apsorbiraju u tijelo. Budući da povećavaju razinu energije, oni su idealni za bolje fizičke performanse.

Chia sjemenke brinu o probavnom zdravlju

Dijetalna vlakna koja sadrže chia sjemenke, idealna za podupiranje probavnih procesa. To je osobito u slučajevima opstipacije ili sindroma iritabilnog crijeva .

S druge strane, prehrana chia sjemenkama također poboljšava ovaj dio motiliteta probavnog sustava i olakšava istjerivanje otpada koji se obično akumulira u njemu.

Osim toga, oni su veliki dodatak jesti za reguliranje pH bakterijske flore. To je zato što oni djeluju kao hrana za zdrave crijevne bakterije.

Smanjuju bol u zglobovima

Sadržaj omega 3 hrane ima protuupalni učinak koji doprinosi umirivanju bolova u zglobovima .

Ovaj nutrijent, uz antioksidante, smanjuje rizik od artritisa.

Chia sjemenke vam daju energiju

Esencijalne masne kiseline i proteini koje chia sjemenke sadrže daju vašem tijelu energiju. To pomaže poboljšati vašu izvedbu tijekom dana.

Chia sjemenke preporučuju se sportašima i ljudima koji imaju vrlo zahtjevne poslove. To je zato što sprječavaju umor i povećavaju fizičku i mentalnu produktivnost.

Štoviše, antioksidacijski spojevi u ovoj hrani korisni su za sprečavanje oštećenja stanica uzrokovanih slobodnim radikalima u okolišu.

Plus, Omega 3, vitamin E i aminokiseline daju zaštitni učinak na stanice. Time poboljšavaju aktivnosti stanica kako bi se spriječilo prerano starenje.

Sprječavaju dehidraciju

Konačno, jedna od najzanimljivijih obilježja Chia sjemenki je da one imaju sposobnost apsorbirati između 10 i 12 puta veću težinu u vodi. To je korisno za sprečavanje dehidracije.

Osim toga, njihov sadržaj kalija i magnezija pomaže u balansiranju elektrolita tijela, koji imaju tendenciju da su u neravnoteži zbog prekomjernog gubitka tekućine.

Chia sjemenke – Zaključak

Jeste li još uvjereni? Ako još niste kušali Chia sjemenke, nemojte se ustručavati kupiti ih u najbližem supermarketu ili biljnom dućanu. Dodajte mali dio u omiljena jela i iskoristite sve ove zdravstvene prednosti.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.