Cijene stomatoloških usluga: evo koliko ćete morati da izdvojite za zubara?

Autor Datum 11/04/2018

Popravke zuba nisu jeftine i vrlo često morate i mnogo novca da izdvojite ukoliko radite popravku više zuba. Međutim, zdravi zubi koštaju mnogo više i sami znate da je to nešto što se ne može platiti. Odnosno, zdravi zubi nemaju cenu. Kod nas su stomatološke usluge čak i najjeftinije. Zato je potrebno da redovno posećujete stomatološke ordinacije i da uvek održavate svoje zube zdravim. Ne treba mnogo da obraćate pažnju na njihovu belinu, pošto se većina mlađih ljudi u poslednje vreme fokusira na to. Dakle, jako je važno da vaši zubi budu zdravi, to je na prvom mestu. Evo koliko će vaš koštati neke od najčešći popravki u stomatološkim ordinacijama:

Kada se ugrađuju plombe – od 20 evra

Kada ugrađujete plombe u stomatološkim ordinacijama, to može da vas košta najmanje 20 evra. Zašto kažemo najmanje? Zato što sve zavisi koju plombu ugrađujete. Na primer postoje jednopovršinske plombe, dvopovršinske plombe i tropovršinske plombe. To ne možete da znate bez prethodne provere i bez prethodnog pregleda. Dakle, treba da znate da će vas najjeftinija jednopovršinska bela plomba u stomatološkim ordinacijama koštati oko 20 evra. Ta cena može da dostigne i cifru od 50 evra, ali zavisi koju stomatološku ordinaciju izaberete. Međutim, treba da znate da postoje i one plombe koje su malo skuplje. Na primer keramičke plombe mogu da koštaju oko 200 evra. Dakle, to imajte u vidu kada želite da radite ugradnju plombe. Sve te informacije ćete dobiti u stomatološkim ordinacijama, odnosno informacije u vezi sa tipom plombe i cenom.

Više o ponudi stomatoloških ordinacija možete pogledati ovde.

Jedan zubni implant – oko 300 evra

Jedna od čestih intervencija u stomatološkim ordinacijama jeste i ugradnja zubnim implanata. Kada je reč o zubnim implantima treba da znate da ovo nije nimalo jednostavno, ali ni jeftino.Najjetnije ćete proći ako vam cena bude oko 300 evra. Međutim, treba da znate da se cene u većini stomatoloških ordinacija kreću od preko 300 evra, otprilike oko 350 evra po jednom zubnom implantu. Sa druge strane, postoji opcija da vam zubar smanji cenu ukoliko radite više zubnih implanata, ali to je sada sve stvar dogovora.

Cena vađenja zuba – do sto evra

Kada je u pitanju vađenje zuba, ovde cene variraju zbog toga što ni kod jednog pacijenta nije isto. U nekim slučajevima je vađenje zuba jednostavno i u tim slučajevima vađenje zuba košta oko 30 evra, što i nije tako mnogo. Zavisi naravno i koji je zub u pitanju. Kada je recimo u pitanju vađenje umnjaka, onda ne očekujte da će cena biti ispod 100 evra. Dakle pripremite se na tu cenu, ukoliko znate da morate da vadite umnjak ili očnjak. Stručnjaci u stomatološkim ordinacijama znaju koliko vas vađenje svakog zuba može koštati, pa zato iskorisitite priliku i pitajte ih pre nego što započnete bilo koju intervenciju.

Krunice – od sto evra

I krunice mogu da vas koštaju sto evra, ali opet sve zavisi od slučaja do slučaja. Na primer kada se ugrađuje krunica na već prethodno ugrađeni zubni implant, onda će cena biti od 100 do 250 evra. U nekim slučajevima cena će premašiti i sto evra. A ako ugrađujete krunicu na vaš zub, onda cena možda čak i može biti manja od sto evra. Dobro je znati da neke cene variraju i od ordinacije do ordinacije i da neke stomatološke ordinacije značajno više naplaćuju neke zubne intervencije od drugih.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.