Cimet za pozitivnu energiju i mršavljenje

U drevnom Egiptu bio je skuplji od zlata, a danas se zbog svoje blagotvornosti i pristupačne cijene koristi i kao začin i kao lijek.
cimet

U ishrani se koristi kora štapića, a ne plod, dok se iz ploda cijedi vosak od kojeg se prave aromatične svijeće.

Listovi se koriste u kuhinji, slično kao lovor, iz njih se cijedi etarsko ulje od kojeg se pravi cimetova voda, ulje i tinkture, dok se cimetovo ulje koristi za mazanje pojedinih dijelova tijela ili u aromaterapiji.

Cimet nevjerovatni prija nervnom sistemu, jer njegov miris podstiče rad mozga i brzinu reagovanja, revitalizuje nerve, poboljšava vizuelno pamćenje, a pritom razvija i pozitivnu energiju. Novijim istraživanjima ustanovljeno je da poboljšava takozvani glukozni metabolizam oko 20 puta, tako da bi dijabetičari mogli da zaborave na injekcije inzulina. Naime, istraživanja američkih naučnika pokazalo je da konzumiranje samo pola kašičice ovog začina dnevno drastično snižava nivo šećera u kvi. Pored toga, dokazano je da smanjuje i nivo masnoća u krvi, pa se preporučuje da se dodaje namirnicama koje svakodnevno koristimo, poput kafe, žitarica ili voćnih sokova.

U kineskoj tradicionaloj medicini cimet ima reputaciju lijeka broj jedan protiv prehlade i gripe, posebno uz čaj i svježi đumbir. U ovom začinu ima salicilata koji snižavaju temeperaturu i imaju analgetsko i protuuplano dejstvo što ga čini neizostavnim sastojkom svakog kuhinjskog ormarića tokom zime. Također, istraživanja o uticaju cimeta na trombocite pokazala su da jedan od sastojaka ovog začina sprečava pretjerano zgrušavanje krvi.

Zbog svog antiseptičkog dejstva čaj od cimeta korist se za ispiranje posjekotina i ogrebotina, a ima i fungicidno dejstvo jer uništava gljivice i sprečava njihov rast. Zahvaljujući antibaketrijskom dejstvu, koristi se i kao alternativa konzervansima hrane jer njegova esencijalna ulja imaju antimikrobna svojstva.

Česti je sastojak mnogih dijeta, naročito u kombinaciji sa đumbirom, jer cimet ubrzava disanje i rad srca i tako povećava temperaturu tijela, što ubrzava sagorijevanje masti.

Pozitivno utiče i na metabolizam, a i poboljšava varenje zbog velikog sadržaja tijamina. Ipak, veće dnevne doze ovog začina nisu preporučljive, a trudnice bi trebale da izbjegavaju ulje na bazi cimeta.