Čišćenje make-up četkica i pribora

Autor Datum 18/12/2017

Vrlo je važno održavati higijenu pribora koji svakodnevno koristite pri nanošenju makeup – a. Prilikom svakodnevne upotrebe četkica mnogo brže dolazi do razvoja bakterija, posebno prilikom korištenja tekućih proizvoda, kao što su podloge ili korektori. Potrebno je imati dovoljno četkica za lice, koje ćete koristiti za različite proizvode. Ne preporučujem korištenje iste četkice za nanošenje tekuće podloge i pudera u kamenu, jer ćete na taj način pokvariti izgled cjelokupnog makeup – a i omogućiti bakterijama da se mnogo brže razmnožavaju.

Da bi vaše četkice dobro obavljale posao nanošenja šminke morate ih redovno prati.

Preporučuje se da četkice perete jednom sedmično. To je sasvim dovoljno, jer ne biste trebali pretjerati sa pranjem, jer na taj način uništavate kvalitet pribora, posebno ukoliko koristite četkice od prirodne dlake. Jednom sedmično je sasvim dovoljno da vaše četkice dopro nanose makeup i da spriječite bilo kakav razvoj bakterija. Svako ima svoj raspored pranja četkica, mislim da je najbolje odrediti jedan dan u sedmici kada to radite, većinom svako izabere nedjelju, jer je lahko zapamtiti. Naravno neke četkice se moraju češće čistiti, pri ovom mislim na četkice za sjenu za oči, jer ako mjenjate izgled sjenila svaki dan, ne preporučuje se korištenje iste četkice sa različitim sjenama.

Ukoliko ne očistite četkicu od prethodnog sjenila možete uništiti čitav izgled sjenila za oči, jer se prethodna boja miješa sa novom. Četkice za sjenu za oči je vrlo lahko očistiti korištenjem maramica za skidanje šminke, što možete uraditi tokom šminkanja i neće vam uzeti puno vremena. također, možete koristiti micelarnu vodu. Većina žena ih koristi za skidanje šminke, tako da ih vrlo lahko možete iskoristiti i za čišćenje četkica. Međutim ovo ne bi trebali raditi često jer je mnogo bolje očistiti četkice sa vodom, pri čemu ih potpuno očistite. To se zove dubinsko čišćenje četkica.

Međutim micelarna voda je vrlo korisna prilikom čišćenja četkica za oči, jer ukoliko radite neki „smokey eye“, da bi on dobro ispao morate koristiti više nijansi, a ako nemate dovoljno četkica, to može biti problem. Tako da ih je jednostavno očistiti pomoću micelarne vode uslijed šminkanja. Preporučujem Garnier Micelarnu vodu, jer mislim da je najisplativija od svih drogerijskih, a radi isti posao.

Mislim da su svi do sada kupili jednu od tih micelarnih voda, jer su baš popularne.

Kada govorimo o dubinskom čišćenju, podrazumijeva se potpuno čišćenje četkica sa vodom. Ovakvo čišćenje zahtjeva više vremena, ali je ono najbolje da bi se u potpunosti očistile četkice i spriječio razvoj bakterija. Prilikom čišćenja četkica možete koristiti razne proizvode koje inače koristite za čišćenje ruku. Znači, tekući sapun, šampon, tvrdi sapun i td. Međutim ako želite da vam četkice traju što je duže moguće, trebate koristite proizvode koji su hidratantni,jer na taj način spriječavate opadanje dlakica ili njihovo isušivanje. Po mom mišljenu najbolji drogerijski brend koji možete izabrati je Dove.

Oni imaju mnogo proizvoda koje možete koristiti da očistite četkice, ja volim koristiti Dove obične sapune, osim što imaju mnogo mirisa za izabrati, vrlo su kvalitetni, traju dugo, a cijena ne može biti manja. Ukoliko ne volite tvrde sapune, Dove hidratantni gelovi za tuširanje također rade savršen posao. Osim što čiste četkice, njeguju ih istovremeno, jer su vrlo hidratantni, pa ne isušuju dlakice na četkama. Ukoliko želite proizvod koji je vrlo nježan, a učinkovit, onda vam preporučujem korištenje baby šampona. Posebno je dobar Johnsons šampon sa lavandom.

Vrlo nježan, ali odradi posao vrlo učinkovito. Važno je da uslijed pranja dobro isperete četkice, tako da ne ostane višak proizvoda ili sapunice na njima. Ukoliko to ne uradite, možete trajno oštetiti dlakice na četkama, pri čemu im skraćujete trajnost i kvalitet u nanošenju šminke poslije. Kod četkica za nanošenje podloge je potrebno ponoviti čišćenje 2 – 3 puta, jer većina podloga može imati razne uljne sastojke koji se teže uklanjaju, pa zbog toga preporučujem da ponovite čišćenje barem 2 puta da bi ih što bolje ukloniti. Većina žena voli koristiti razne špuzvice prilikom nanošenja podloge, jer daju savršen izgled koži. Njih bi trebali čistiti nakon svakog korištenja ili nakon svakok drugog korištenja. Razlog tome je što se ove spužvice većinom koriste mokre, što znači da je razvoj bakterija mnogo brži.

Čistiti ih mkožete uobičajenim proizvodima, koje sam već objasnila. To je sve za današnji post, nadam se da vam je pomogao u pronalaženju savršenog proizvoda za čišćenje vašeg makeup pribora. Hvala na čitanju !
Autor: Azra/SimpleSerenity

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.