Ciste na jajnicima – Simptomi

Autor Datum 07/09/2018

Danas velik dio ženskog populacije pod utjecajem sindroma policističnih jajnika ili bolesti. To znači da imaju ciste na jajnicima, koje su obično bezopasne i različite veličine. Ciste na jajnicima su male, ispunjene tekućinom koje se nalaze unutar ili na površini jajnika . Obično su ih hormonske fluktuacije, a mogu se razviti u bilo kojem trenutku tijekom reproduktivnih godina. Iako nisu ozbiljan zdravstveni problem, važno je da ih pravodobno otkriju kako bi spriječili daljnji rast.

Ciste na jajnicima - Simptomi

Ciste na jajnicima – Simptomi

Brojni fizički simptomi cisti na jajnicima ključni su za otkrivanje, ali drugi simptomi također mogu ukazivati na prisutnost cista na jajnicima.

Promjene u mokrenju

Svaka promjena u vašim navikama mokrenja može biti znak da imate razne zdravstvene probleme. Ako iznenada osjetite potrebu za mokrenjem, pa čak i ne možete kontrolirati to, imajte na umu jer bi to moglo biti zbog ciste na jajnicima. Ovi simptomi, kao i peckanjee nakon mokrenja, ukazuju na to da su mišići zdjelice slabi ili zaraženi. Ako se problem nastavi dulje od nekoliko dana, najbolje je konzultirati svog liječnika za ranu dijagnozu.

Abnormalno krvarenje tokom menstruacije

Jedan od najočitijih simptoma hormonskog problema je uočavanje koje se javlja između vaših normalnih razdoblja. Iako je uobičajeno da većina žena doživljava abnormalna krvarenja tokom menstruacije povremeno, ako se redovito događa, najbolje je posjetiti ginekologa.

Bol tijekom spolnog odnosa

Vaginalne infekcije i upala su primarni razlozi zbog kojih neke žene doživljavaju bol tijekom spolnog odnosa.
Ali ako problem postane tako uporan da utječe na vaš normalan seksualni život, morate potražiti stručnjaka koji bi isključili druge mogućnosti.

Povraćanje i mučnina

Povraćanje i mučnina nisu samo simptomi koje trudnice imaju. Hormonske neravnoteže koje uzrokuju ciste na jajnicima također mogu izazvati ove simptome kod žena koje nisu trudne.

Bol u trbuhu

To je simptom koji se često zanemaruje jer ga obično pokreću drugi čimbenici. Oticanje trbušnog područja je frustrirajuće i može biti popraćeno sa boli. Ako redovito imate ovu bol i ne pronađete olakšanje za nekoliko dana, to je znak da nešto možda nije uredu i da je povezano sa cistama na jajnicima.

Bol u donjem dijelu leđa

Osjećaj stezanja ili bolova u donjem dijelu leđa ne znači uvijek da imate problema sa mišićima. Ponekad uzrok zahtijeva dublju procjenu, jer to može biti infekcija bubrega ili poremećaj reproduktivnog sustava.

Nagli gubitak težine

Iznenadna mršavljenja može se činiti kao blagoslov za nekoga tko je predebeo ili pretilo. Ali ako ne ulažete napore da to postignete, najbolje je razmotriti s oprezom jer nešto može biti simptomi da nešto nije uredu u tijelu.Isto vrijedi i za iznenadno debljanje, pogotovo kada držite inače zdrav način života i prehranu u to vrijeme. Gubitak apetita ili previše jela zbog anksioznosti su znakovi koje biste trebali pažljivo razmotriti kao potencijalne pokazatelje bolesti.

Stalni umor

Stres, koji ima lošu prehranu, i prekomjeran rad, najčešći su čimbenici koji uzrokuju umor. Hormonske neravnoteže, međutim, također mogu dovesti do stalnog ili kroničnog umora. Ako se osjećate kao da nemate energiju, umorni ste ili imate problema s koncentracijom, trebali biste razmotriti mogućnost da imate ciste na jajnicima.

Bol u zdjelici

Bol u području zdjelice vrlo je važan znak sindroma policističnih jajnika ili cisti na jajnicima. Ako se dogodi izvan normalnog razdoblja, to je dobar razlog za razgovor s liječnikom.

Svi gore navedeni simptomi mogu se pojaviti na različite načine , ovisno o slučaju. Ponekad mogu biti popraćene promjenama u crijevima i promjene raspoloženja. Ako vaše ciste ne uzrokuju nikakve komplikacije, dobro je pratiti ih i temeljito ispitati u slučaju da bi mogle postati problematične.

Osim toga, također možete probati niz prirodnih lijekova koji će nadopuniti redovite medicinske tretmane za ciste na jajnicima. Pazite da pogledate preporučenu dozu i kontraindikacije svakog od njih.
Neki od njih uključuju:

  • Sladić
  • Maslačak

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.