Crni kim je univerzalni lijek za mnoge bolesti

Autor Datum 16/07/2018

Crni kim je jedna od najpoznatijih biljaka u povijesti medicine. U drevnom Egiptu su ga koristili za poboljšanje probave, kod prehlada, glavobolja, infekcija i zubobolja. Sjeme crnog kumina bilo je pronađeno u grobnici faraona Tutankamona. Kalinji se spominje u Bibliji i Haditha. Islamski poslanik Muhamed o njemu govori sledece: “Crni kumin liječi sve bolesti osim smrti“.

Univerzalni lijek

Crni kumin, kim ili Nigella sativa, korišten je još u starom Egiptu, a danas je poznat kao jedna od najučinkovitijih ljekovitih biljaka u prevenciji i liječenju niza zdravstvenih tegoba. Mnogi ga nazivaju i univerzalnim lijekom, onim koji liječi gotovo sve bolesti. Provedeno je više od 200 istraživanja na različitim univerzitetuma iu njima je dokazano da kim povoljno utječe na veliki broj bolesti, posebno autoimune – poput multiple skleroze, reumatoidnog artritisa, psorijaze, astme, alergija, alergijskog rinitisa, kao i da umanjuje kolesterol i trigliceride, ublažava šećernu bolest, visok krvni tlak, ekcem, akne, bronhitis, upalu pluća i sinusa, gastritis, čir, infekciju helikobaterom, bolesti jetre, kronični umor, slabu cirkulaciju, karcinom, a od izuzetne je pomoci i kod kemoterapije i terapije zračenjem.

Klinički je dokazano da crni kumin ublažava simptome alergije, alergijskog rinitisa i alergijske astme, a njegovo ulje širi dišne puteve i olakšava disanje, a svojim antibiotskim djelovanjem sprečava razvoj sekundarnih bakterijskih infekcija, koje se često javljaju uz sezonske alergije.

Na prirodan i siguran način priprema organizam da blaže reagira na alergene i postupno povecava toleranciju organizma na njih.

Odličan za srce

Kim djeluje povoljno i na kardiovaskularni sustav. Jačanjem zida krvnih sudova i povećavanjem njihove elastičnosti dovodi do regulacije arterijskog tlaka. Istraživanja su pokazal da primjena ulja crnog kumina dovodi do snižavanja ukupnog kolesterola, triglicerida i vrijednosti takozvanog lošeg (LDL) kolesterola. Može se koristiti za snižavanje vrijednosti šećera u krvi tako što stimulira gušteraču da luči inzulin i povecava osjetljivost stanica na njega. Poseban efekt pokazuje kod dijabetesa tipa 2. Posljednjih godina istraživanjima je dokazano i antitumorsko djelovanje crnog kumina, te se on može koristiti i kao pomoc u liječenju karcinoma jer djeluje izravno na maligne stanice i jača obrambenu moc organizma.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.