Crni luk – prirodni recepti za zdravlje

Autor Datum 30/05/2018

Crni luk je uvijek bio dio skoro svakog obroka, bez obzira da li se konzumira sirov ili u salati. Međutim, ako ga pripremite na pravi način, ova namirnica postaje najmoćniji prirodni lijek za mnoge bolesti!

Obloge od luka

U slučajevima glavobolje, oticanja, boli u ušima i prehlade, na upaljena mjesta stavite obloge sa sjeckanim lukom. Za visoke temperature, stavite obloge sa sjeckanim lukom na noge.

U slučaju krvarenja nosa, stavite je na vrat, a ako vas ujede divlja životinja, stavite oblogu od crnog luka na rane.

Za čir kože ili potkožni čir, naribajte jedan luk i pomiješajte ga s malo maslinovog ulja, a zatim ga stavite na bolno mjesto i držite ga 1 ili 2 sata.

Sok od crnog luka

Isjeckajte sitno crni luk i istisnite sok. Ako imate upalu pluća ili neku drugu bolest, pomiješajte sok sa 1 žlicom meda i uzimajte 2 ili 3 puta dnevno.

Da biste spriječili gubitak kose i potaknuli rast, masirajte glavu koristeći sok od luka nekoliko puta dnevno. Izliječite i jak i uporan kašalj sokom od lukarazblaženim s vodom. Isti recept vrijedi u slučajevima čišćenja od parazita u crijevima.

Za kožne bolesti, utrljavajte sok od luka u kožu nekoliko puta dnevno. Protiv nadimanja želuca, pijte sok od luka pomiješan s rakijom u jednakoj omjeru.

Kuhani luk

Za učestalo mokrenje i čir, isjeckajte 1 glavicu crnog luka, pa sipajte u 2 dl vode s 1 žlicom meda. Zatim kuhajte luk sa malo ružmarina, 2 dl vina i 2 dl vode i pijte 1 žlicu na svakih sat vremena.

Pečeni luk

Ako imate rane i čireve, prvo operite bolne točke, a onda stavite luk prethodno ispečen na masti. Ako imate problema sa zgrušavanjem krvi, svaki dan trebate jesti jednu glavicu luka prženu u maslinovom ulju, i to u popodnevnim satima i navečer.

Kod upale ušiju, stavite na uho oblogu s vrućim pečenim lukom i držite je tako neko vrijeme. Kod različitih vrsta tumora kože, listove pečenog luka stavite na površinu kože.
Izvor:webtribune

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.