Čučnjevi – Zašto ih trebate raditi?

Osim što ćete zapaliti mišiće donjeg dijela tijela, čučnjevi mogu donijeti potpuno neočekivane rezultate – toliko neočekivane da teško da će vam pasti na pamet da oni imaju ikakve veze s čučnjevima koje ste vrijedno radili.

Možete li povjerovati da su ovo efekti čučnjeva? Liječnici tvrde da to definitivno jeste slučaj!

Redovna stolica

Zahvaljujući čučnjevima, mišići su aktivirani tako da dolazi do ubrzanju protoka tekućine kroz organizam, što poboljšava i prohodnost crijeva. Rezultat: redovita stolica!

Bolja cirkulavija i borba protiv celulita

Ponovno se vraćamo na brži protok tekućine – svi dijelovi tijela dobit će dovoljno krvi za nesmetan obavljanje svih procesa u organizmu, zbog čega će i vaša koža biti glatka, elastična i zdrava.

Sagorijevanje kalorija

Pomalo očigledno, ali vrijedi spomenuti! Dok se mišići definiraju i formiraju pravilno, čučnjevi će pomoći i trošenje masnih naslaga i izgaranje viška kalorija.

Oslobađanje hormona

Pravilno izvođenje čučnjeva će stimulirati lučenje hormona poput testosterona i hormona rasta, koji su neophodni za “pumpanje” mišića. Budući da uključuju velike skupine mišića, gotovo čitavo tijelo će biti aktivirano, a mišići spremni za rast.

Zdravi zglobovi i leđa

Vjerovali ili ne, čučnjevi mogu biti korisni i ukoliko imate slabija koljena. Izvođenjem “kraljice vježbi”, zglobovi dobivaju velike količne kisika, a cirkulacija se, kao što smo već spomenuli, ubrzava, pa će se ovi dijelovi tijela osnažiti.

Fleksibilnost

Velike skupine mišića će se savijati, rotirati, forsirati, a vaše tijelo će postati fleksibilnije! To je osobito slučaj ako su čučnjevi dublji, a pravilno izvođenje (koja podrazumijeva ispravljena leđa) može smanjiti mogućnost za istegnuća.
Izvor:cosmopolitan