Čuvarkuća ukras za vaše vrtove

Skromna i otporna, sposobna preživjeti iu najnepovoljnijim uvjetima, biljka čija su prirodna staništa planinski masivi Europe i Azije, čuvarkuća (lat. Naziv sempervivum) je idealan izbor je za sve ljubitelje cvijeća koji imaju male vrtove. Kultivirane forme su nešto osjetljivije na vlagu i sporo se razmnožavaju.
cuvarkuca vas vrt
Postoji 40 vrsta, i čak 3000 kultiviranih formi različitih boja i oblika. Nijanse rozete variraju od blijede do tamnozelene, zatim sivosmeđe, crvene do skoro crne. Boje se mijenjaju ovisno o godišnjem dobu i najintenzivnije su u proljeće. Promjer rozete može biti od 1-25 cm.

Listovi nekih vrsta su goli, dok su drugi pokriveni finim dlačicama koje podsjećaju na paučinu.

Čuvarkuće su sukulentne biljke koje u svojim zadebljanim mesnatim listovima čuvaju rezerve vode i tako preživljavaju sušne periode. Listovi su sočni sa šiljastim vrhom. Cvetna drška izrasta na 10 do 30 cm. Boja cvijeta je najčešće crvena, ali može biti i bijela, žuta, ili roze, a sezona cvjetanja traje od travnja do rujna.

Uzgoj čuvarkuće najzastupljenije je u kamenim baštama, ili na balkonima koji su okrenuti ka jugu.

Biljke se sade na sunčanom mjestu 12 do 20 sadnica po četvornom metru. Zemlja mora biti dobro propusna (najbolja je mješavina zemlje, pijeska i sitnog šljunka). Zalijevanje u normalnim okolnostima gotovo da nije potrebno. Čuvarkuću bi trebalo prihranjivati svake dvije do tri godine rastvorenim tekućim gnojivom. Razmnožava se odvajanjem malih rozeta koje već imaju oformljene korjenčiće.

Koristi se za sadnju u kamenjaru, raznim posudama i žardinjerama, plitkim posudama, krovnim vrtovima. Uz čuvarkuću se sade biljke plićeg korenovog sustava koje dobro podnose sušu poput majčine dušice, zvončića ili klinčića.
Izvor:Novosti

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.