Cvekla – moćan lijek i hrana

Jeste da treba staviti rukavice dok je pripremate ali to je mali napor u odnosu koliko benefita ćete imati od konzumacije cvekle. Njena crvena boja potječe od proantocijanidina, borca ​​protiv malignih bolesti.

Odlična za srce

Sadrži i betain, koji je prirodni protivupalni agens. On zajedno s još nekim pomagačima (npr. vitaminima iz skupine B) podržava dobro stanje našeg kardiovaskularnog sustava. Od vitamina, tu su: B1, B2, B12 (rijetko se sreće u biljnom svijetu), C. Minerali koji su zastupljeni: kalij, magnezij, fosfor, bakar, jod. Ima dosta željeza, pa je čest prirodni lijek iu liječenju anemije.

Čisti organizam

Zahvaljujući antioksidansima i betaina ima efekt detoksikacije, jer potiče izlučivanje štetnih tvari iz organizma. Celuloza i pektin su dobri aktivatori crijevne peristaltike. Cvekla je odlična u prevenciji oboljenja jetre, osobito masne jetre. Važna je za sportaše, jer poboljšava izdržljivost tijekom treninga zbog visokog sadržaja nitrita koji su važni za oksidativne procese tijekom napora. Također, ubrzava oporavak nakon treninga.

Pritisak, kolesterol

Ona potiče izmjenu tvari u organizmu, doprinosi regulaciji krvnog tlaka, snižava kolesterol, održava u dobrom stanju krvne žile, potiče rad jetre. Usporava procese ateroskleroze i starenja. Dobra je kod demineralizacije kostiju i zuba. Može se kuha, peče, da se pravi sok ..

Ako kupujete svježu cveklu i bacate njen zeleni dio, vrijeme je da promijenite naviku. Skuhano lišće zaslužuje mjesto na stolu zbog nevjerojatnog sadržaja od 644 miligrama kalija na samo pola šalice.

Brojne studije pokazale su da povećavanjem unosa hrane bogate kalijem i smanjena upotreba soli mogu smanjiti rizik od šloga za 21 posto, kao i šanse od dobivanje srčanih bolesti.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.