Cvekla za jačanje imuniteta

Cvekla, koju ovih zimskih mjeseci možemo naći na svakoj trpezi, vodi porijeklo sa Mediterana, ali se sada uzgaja u cijelom svijetu. Ona je prava riznica korisnih sastojaka i zbog svoje ljekovitosti odavno se koristi u narodnoj medicini.

Zbog svojih ljekovitih sastojaka, najviše se koristi korijen. Sadrži malo kalorija, a dosta korisnih sastojaka, vitamina i minerala. Od korijena se cijedi sok koji je vrlo ljekovit.

Ima veliku moć obnavljanja krvi i njenih krvnih zrnaca.

Redovito konzumiranje svježe cvekle i soka od cvekle utječe na snižavanje krvnog tlaka. Zbog velikog bogatstva željeza koje sadrži koristiti se kod anemije. Cvekla je jedna od par namirnica koje sadrže velike količine željeza.

Ukoliko je cvekla mekana, može se oljuštiti sveža, izrendati iu nju dodati malo soka iz limuna i nekoliko kapi maslinovog ulja.

Cvekla se najčešće kuha 20 do 40 minuta. Veće glavice se kuvaju i do sat i po. Ciklu nikako ne treba prilikom kuhanja probosti da aktivne tvari ne bi istekle. Nakon kuhanja cvekla se oljušti, siječe na krugove ili komade i pripre mi kao salata tako što se prelije marinadom od maslinovog ulja, soli, papra, kima i hrena. Umjesto octa obavezno koristiti sok iz limuna.

Vitamin C sprečava da se eventualni nitrati prilikom konzumacije pretvore u kancerogene nitrosamini. Salata je najzdravija od svježe ribane cvekle.