Cvijeće u vrtu protiv komaraca

Autor Datum 28/04/2016

Mreže, sprejevi i svijeće mogu biti učinkovit način borbe protiv komaraca, ali cvijeće je najbolje prirodno “oružje” protiv ovih insekata. Mnoge biljke rastjeruju ove agresivne krvopije, pa je sigurna obrana od ugriza – spriječiti ih da dolete u vašu kuću ili stan.
cvijece protiv komaraca vrt

Bosiljak je u našem narodu najpoznatija biljka koja odbija komarce.

Koristan je i kao začin, a njegov miris ne vole ni muhe. Iznimno lako uspijeva u loncima pa ih treba rasporediti ispred prozora, pored vrata i na balkon. Međutim, postoji nekoliko vrsta bosiljka, a najbolje je uzeti običan, jer je najučinkovitiji.

Noćna frajla ili noćurak lako se odgaja i prelijep je ukras pored staza. Noću, kada se ljubičasti cvjetići otvore, ne samo što lijepo mirišu, već i odbijaju komarce.

Lavanda se može upotrijebiti na mnogo načina i zaslužuje da nađe mjesto u dvorištu ili na balkonu. Miris lavande odbija napasnike, a kada se osuši i stavi u platnene vrećice, tjera i moljce.

Menta ili nana je također koristan saveznik u bici protiv komaraca. Miris mente nervira i ose, mrave, muhe …

Matičnjak rastjeruje razne bube, pa ga treba posaditi blizu ulaznih vrata.

Problem je ukoliko su vrata na sjevernoj strani, jer matičnjak voli sunce ili poluosunčane dijelove, a ujedno mu je potrebna vlažna zemlja sa dobrom drenažom. Također, kada se primi, matičnjak brzo buja. Zbog toga, najbolje ga je saditi u loncima i pomicati na željeno mjesto.

Mačja trava je prema jednom istraživanju deset puta učinkovitija u borbi s komarcima od mnogih tvari koje se nalaze u industrijskim sredstvima! Mačja trava se lako gaji, a iskustvo je pokazalo da je iznimno efektna, pa se mnogi trljaju ovim listovima kada sjede u dvorištu. Ovo je omiljena biljka mačaka, pa tko već ima krznenog ljubimca, pod hitno treba da je posadi.

Indijska citronela važi za jednu od najpouzdanijih biljaka protiv komaraca.

Raste kao žbunić i ima uske dugačke listove. To je limunska trava, a ulje ove biljke se dodaje svijećama, koje se upravo i prave kao zaštita protiv komaraca. Leteće napasnike rastjeruje i ukoliko je posađena u dvorištu, a dobro je kombinirati je uz mačju travu, ružmarin ili puzave pelargoniju. Sa ovakvom kombinacijom biljaka naleti komaraca će biti drastično manji!

Neven je, kao i noćna frajla, vrlo koristan i lijep cvijet.

Njegov specifičan miris se nimalo ne dopada komarcima. Treba ga držati blizu ulaznih vrata i kod otvorenih prozora kako bi se zaustavila najezda. Tko ima vrt s povrćem treba obilno sijati neven, jer odbija i insekte koji napadaju rajčica. Neven, dakle, treba posaditi među redove rajčice za dodatnu zaštitu.
Izvor:Novosti

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.