Da li pravilno perete zube?

Pranje zuba je, naizgled, jednostavan postupak, ali većina osoba ne održava higijenu usta na pravilan način. I ne zna u čemu griješi … Ali, kada posjete zubara, mnoge frapira činjenica da opet imaju karijes na nekoliko zubi, a od posljednjeg popravka je prošlo samo dva, tri mjeseca.
pranje zuba
Zabrinjavajuće zvuči i podatak da više od 2,4 milijarde ljudi potpuno zanemaruje oralnu higijenu. Ovo je zaključak istraživanja objavljenog u stručnom časopisu “Journal of Dental Research”. Zato, ukoliko želite spremiti blistav osmijeh, ujutro i navečer obavezno koristite četkicu i pastu, i to na sljedeći način:

1. Nabavite srednje tvrdu četkicu, jer meka ne skida naslage, a gruba oštećuje caklinu i desne.

2. Četkicu postavite s vanjske strane između zuba i desni i laganim, vibrirajućim pokretima pomičite je lijevo-desno. Tim pokretom omogućavate vlaknima prodrijeti između zuba. Zatim je povucite prema dolje (ako su gornji zubi u pitanju) ili gore kada perete donje.

3. Unutarnju stranu prednjih zuba perite tako što ćete četkicu držite okomito, a zatim pomičete nježno gore-dolje.

4. Unutarnju stranu bočnih zuba perite povlačeći energično četkicu na gore (kod donjih zuba), odnosno na dolje (gornji).

5. grizne površine čistite kružnim pokretima, a četkicu držite potpuno vodoravno.

6. Vrlo je važno da četkice za zube redovito mijenjate, najviše poslije tri do četiri mjeseca.

Najčešća greška

Naslage hrane, koje se nalaze na površini zuba, neće se skinuti ako četkicu povlačite samo lijevo-desno, već će se sabijati između zuba i vremenom uzrokovati karijes. Također, ukoliko četkicu pomičete samo gore-dolje, naslage (koje su pune bakterija) nabijate u desne i pravite “gnojne džepove”.
Izvor:Novosti