Da li znate ove činjenice o jagodama?

Vrijeme je za jagode, iako ovo ukusno voće može jesti i izvan sezone, sada je najukusnije. Mnogo je razloga da iskoristite narednih nekoliko tjedana i svakodnevno uživate u jagodama.

Stari Rimljani smatrali su da imaju čudotvorne moći i koristili ih su za liječenje raznih bolesti, od depresije, preko nesvjestice do groznice, boli u grlu, kamenja u bubregu.

Nisu bili daleko od istine jer aromatični crveni plodovi obiluju vitaminom C, folnom i amino-kiselinom, pa snižavaju kolesterol i smanjuju rizik od raka i srčanih bolesti.

Imaju malo kalorija, a ako ih jedete prije treninga, sagorjet više kalorija, što se objašnjava visokom razinom nitrata.

Umjesto šlaga, pospite papar preko njih – nije tako ukusno, ali čuda čini za smanjenje obim struka. Kiseline u jagodama pomažu u izbjeljivanju zuba, a koriste se i za njegu kože. Čuvena madam Talijen, s francuskog dvora, kupala se u soku od deset kilograma jagoda. Ne morate ići tako daleko, dovoljno je da napravite masku za lice. Francuzi vjeruju da su jagode afrodizijak, pa ih služe mladencima na tradicionalnom doručku u obliku slatke kremaste juhe.

Belgijanci su im posvetili muzej, a statistike pokazuju da su jagode omiljeno voće svakog drugog mališana. Inače, ovo je jedino voće koje sjemenke ima s vanjske strane, a svaki plod ih sadrži oko 200.
Izvor:Novosti