Da posjeta teretane ne umori: kako da ostanete motivisani za vežbanje?

Na samom početku obično smo rešeni da poseta teretane ne bude nešto od čega ćemo odustati sve dok ne postignemo želejni cilj, koji ćemo zatim i održavati kroz nedeljne treninge. Međutim, neretko se dešava da već nakon nekoliko odlazaka posustanemo i odustanemo od vežbanja, jer smo pritisnuti ostalim obavezama, umorom i slično. Da Vam se to ovoga puta ne bi dogodilo, pročitajte savete kako da održite svoju motivaciju.
da-posjeta-teretani-ne-umori

Vizuelizacija cilja

Najvažnije jeste da vizuelizujete cilj. Bilo da želite da smršate ili da se zategnete, bilo bi dobro da zamislite kako će željeni ishod izgledati.

Sebe ćete lako motivisati ukoliko u časopisu ili na internetu pronađete fotografiju žene koja ima baš onakvo telo kakvo Vi priželjkujete. Pored te slike trebalo bi da postavite svoju trenutnu fotografiju, kako biste videli koliko ste tačno udaljeni od željenog ishoda.

Stoga, svaki put kada Vam se učini da nemate dovoljno snage da odete na trening, pogledajte ove slike i dajte sebi motiv i šansu da izgledate baš onako kako želite. Zapamtite, to radite samo zbog sebe!

Vežbanje prema sopstvenim afinitetima i potrebama

Za održavanje motivacije izuzetno je važno da poseta teretane bude zanimljiva i produktivna. Nećete održati želju da vežbate ako se bavite vežbama koje su Vam dosadne, te se posavetujte sa ličnim trenerom oko toga šta volite da radite kako bi te vežbe prilagodio Vašim potrebama.

Takođe, postavite sebi ciljeve u okviru teretane, u smislu broja izvedene vežbe ili podignute težine tegova, i tako napravite takmičenje sa samim sobom kako biste stalno postizali male, ali zacrtane ishode.

Istovremeno, veoma je važno i da vežbe daju efekta, kako biste se bolje osećali i ponovo imali postignute manje ciljeve. Stoga je važno da se, kroz savete ličnog trenera, okrenete onom tipu vežbi koje su Vam potrebne, bilo da su pitanju kardio aktivnosti, dizanje tegova itd.

Razmišljanje o ishodu

Stalno imajte pred sobom svoj cilj i od njega nemojte odustajati. Primera radi, nemojte razmišljati kako Vam je danas teško da odete na trening, već razmišljajte samo o osećaju nakon treninga.

Kada Vam se čini da nemate snage ni da se spremite za trening, lagano radite jednu po jednu stvar: spremanje torbe, obuvanje patika i slično, razmišljajući isključivo o ishodu, a ne o tome kako biste najradije ostali kod kuće da spavate. Na taj način će i samo vežbanje biti produktivno, jer nećete toliko obraćati pažnju na konkretne poteze, umor ili napor.

Zdrava ishrana nije napor

Zdrava ishrana ne bi trebalo da predstavlja veliki napor ukoliko unapred planirate obroke, pre i nakon teretane, one pojedene za prvi obrok i slično.

Iako se čini da ovakvo planiranje oduzima još više vremena, istina je zapravo potpuno obrnuta. Manje ćete vremena morati da potrošite na razmišljanje o tome šta biste pojeli u kom trenutku, ako odvojite pola sata nedeljno za planiranje svih obroka u toku narednih sedam dana.

Na taj način nećete morati da obraćate pažnju na druge dijete, već ćete se prdržavati sopstvenog režima ishrane koji samo Vama i treba da odgovara.