Da saksijske biljke prežive zimu

Autor Datum 07/12/2017

Da biste im pomogli da se bolje prilagode nepovoljnim uvjetima u zatvorenom prostoru i prežive najhladnije godišnje doba, obratite pozornost na sljedeće činjenice:
biljke zimi u kuci
1. Sobno cvijeće ne podnosi naglu promjenu temperature, pa bi zimogrozne biljke prilikom otvaranja prozora trebalo zakloniti od propuha i ledenog zraka. Poželjno je da temperatura u prostoriji biti između 15 i 20 stupnjeva Celzijevih. Oleander, limun, bugenviliju i krizanteme treba držati na 4 do 10 stupnjeva, dok ciklame i azalejama prija temperatura od 10 do 13 stupnjeva. Kaktusima najviše prija boravak u svijetloj prostoriji na temperaturi od 5 stupnjeva C, a da bi naredne godine cvjetali, ne treba ih zalijevati tijekom zime.

2. Ukrasno bilje koje traži više svjetlosti (drvo života, fikus, kroton) trebalo bi biti bliže prozoru, blizu neonskih, ili bio-žarulja.

3. Što se vlažnosti zraka tiče, opće pravilo je da je većim biljkama potrebno 40%, a manjim 50-60% vlage. U prostorijama s centralnim grijanjem, zrak je izrazito suh pa se preporučuje prskanje cvijeća jutarnjim satima, postavljanje posuda s vodom na radijatore, ili postavljanje automatskih (električnih) ovlaživača. Napomena: ljubičica, begonija, ciklama, alokazija, sanseveria i kaktusi se ne orošava.

4. Voda za zalijevanje mora biti meka (prokuhana), sobne temperature.

Učestalost zalijevanja ovisi o vrsti biljke, mjesta na kojem se nalazi i temperature. Ako je prostorija svjetla i topla, biljke treba češće zalijevati, a zemlju održavati umjereno vlažnom. Cvijeće koje cvjeta tijekom jeseni i zime umjereno zalijevajte. Zelene biljke (osim vodene palme) zalijte kada se isuši polovica komposta u saksiji. Biljke koje tijekom zime zahtijevaju hladnije mjesto (od 5 do 10 ° C) ovlažite tek toliko da ne budu suhe. Ukoliko lišće na sobnom cvijeću počne žutjeti, najvjerojatniji uzrok tome je preobilno zalijevanje.

5. I ne zaboravite grupirati biljke sukladno njihovim potrebama za svjetlošću. Držite ih na udaljenosti 2 do 3 m od grijaćeg tijela.
Izvor:Novosti

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.