Kako da se najbolje pripremite za ljeto?

Autor Datum 12/02/2018

Iako su još uvek na „snazi“ zimski, hladni meseci, ova zima nam ipak nije donela mnogo hladnih dana i „debelog“ minusa, već nas je svojom blagonaklonošću i sunčanim momentima prilično iznenadila.

Sve to izgleda upućuje na činjenicu da će proleće brzo nastupiti, bez obzira na to da kalendarski još uvek ima dosta vremena, te da nas očekuje jedno prilično vrelo leto. A ako već znamo da nas očekuje leto koje treba ispratiti zbog visokih temperatura, treba osmisliti i unapred isplanirati gde je najbolje pronaći hlad, te kako se od svega toga zaštiti na pravi način.

Isplanirajte putovanje

Ima do letovanja prilično mnogo vremena, ali to ne znači da ne treba unapred fino planirati gde i kako bi bilo dobro otići.

Najpre, odlazak u neke primorske krajeve je i te kako potreban u letnjim mesecima, ne samo zbog odmora, već i zbog toga da pronađete dobar hlad, odlično društvo i vodu u kojoj je onda aposlutno sve lakše. A pošto se već najavljuje vrelo leto, isplanirajte dva putovanja u njegovom trajanju.

Jedno može da bude u vašoj zemlji, na neko jezero, neko odmaralište koje znate da će vam pružiti sve što je u toku leta potrebno, a onda neko koje je udaljenije, na primorju. Malo istražujte, proveravajte ponude, jer ćete baš sada i u nekom narednom periodu pronaći najbolje i najjeftinije ponude za većinu putovanja.

Toplotne pumpe

Iako su toplotne pumpe nešto o čemu se razmišlja pre zime, budući da se u najvećoj meri koriste za grejanje prostorija i velikih objekata, njihovom ugradnjom ipak dobijate mnogo više.

Ako već niste rešili na taj način pitanje grejanja, onda možete pitanje hlađenja, a za sledeću zimu ćete imati sve već postavljeno i u funkciji. Korišćenjem prirodnih izvora za zagrevanje prostora, toplotne pumpe funkcionišu savrešno i u letnjim mesecima, kada se koriste za hlađenje istih tih prostorija.

Uz toplotne pumpe sav topo vazduh iz prostorija se sistemom podnog grejanja ili ventilokonvektora preuzima i zatim odvodi u zemlju kroz dalji sistem geosondi ili površinskih kolektora. Ono što ih čini savršenim rešenjem za svaki objekat, upravo je to što se koriste kako zimi za grejanje, tako i leti za hlađenje, a pored toga su jedan od najekonomičnijih, te ekološki sasvim prihvatljivih rešenja za grejanje, odnosno hlađenje.

Fizička aktivnost

Vreme jako brzo prolazi, pa nemojte da vam se ponovi ista priča od prethodne godine, kada ste sigurno i sami kao većina u tom momentu hitali ka teretani, iscrpnim dijetama, u nadi da ćete brzo rešiti neke probleme sa viškom kilograma i masnim naslagama.

Zato, sprečite iste probleme ovog puta, te na vreme krenite sa lagano regulisanom ishranom, izbacite iz svog jelovnika ono šta vas najviše goji, te se malo posvetite nekoj fizičkoj aktivnosti.

Ne moraju to da budu teški i naporni sportovi, svakodnevni odlasci u teretane, već može da bude i svakodnevno šetanje, brzi hod više puta nedeljno, te će i takve aktivnosti kroz nekoliko meseci dati odlične rezultat kojima ćete biti i te kako zadovoljni, a samim tim i sigurniji, te puniji samopouzdanja, što je negde leti uvek ono čega manjka i čega nikada nije dosta.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.