Kako da sprečite prevare mehaničara i prodavaca u održavanju automobila?

Pošto održavanje i popravke automobila u današnje vreme uopšte nisu jeftini, obavezno je dobro se informisati o tome kako da ne trošite novac uzaludno i kako da izbegnete prevare i podmetanja kada je u pitanju vođenje brige o Vašem limenom ljubimcu.

Pošto sigurno znate koliko je redovno održavanje kola važno, kako biste imali auto koji pravilno funkcioniše i kako ne biste više platili za velike kvarove, evo i mehanizama kako se možete zaštiti prilikom pokušaja da uštedite novac ili redovno sporvodite brigu o autu.

Izbor mehaničara

Da, na prvom mestu je izbor mehaničara, jer se može ispostaviti da ste platili mnogo više neku popravku ili zamenu nego što ista zaista vredi. Kao i u svakom poslu, i ovde ima onih koji žele da na prevaru zarade više, te tako morate dobro paziti kako ne biste potrošili novac uludo.

Raspitajte se kod ljudi od poverenja ili pretragom na internetu nađite servis kojim su korisnici zadovoljni i koji ne naplaćuje basnoslovne iznose za najobičnije popravke. Ako svojim trenutnim mehaničarem niste zadovoljni, promenite ga, nemojte i dalje koristiti uslugu koja Vam iz bilo kog razloga ne odgovara samo zato što se osećati dužni njemu ili nekom drugom.

Bilo bi dobro i da, ukoliko takav servis ima sajt, napišete komentar i obrazložite svoje zadovoljstvo, kako bi se svi oni koji tragaju za mehaničarem preko interneta pazili onih koji dobro ne rade.

Održavanja kola

Ma šta da Vam neko kaže, veliki i mali servis automobila se moraju redovno sprovoditi kako ne bi došlo do većih kvarova. U okviru malog servisa trebalo bi da se zamenjuju auto delovi poput filtera i elemenata kočionog seta i sistema kvačila, a zatim i ulja, jer otkazivanje bilo kog od ovih elemenata izaziva velike kvarove na autu koji posle mnogo više koštaju.

Isto važi i za veliki servis oko kog takođe ne bi trebalo da bude bilo kakve dileme. Pošto su auto delovi iz seta zupčenja odgovorni kako za rad celog auta, tako i za Vašu bezbednost, sa ovom intervencijom se ne treba šaliti i ne treba je odlagati.

Kupovina polovnih auto delova

Da, tačno je da polovni auto delovi znače i uštedu, ali ne mogu se svi delovi kupovati kao polovni. Mehaničari su nekada preprodavci ovakvih korišćenih delova, te nipošto ne smete dozvoliti da Vam isti bude podmetnut.

Kada su u pitanju auto delovi za veliki i mali servis, njih obavezno treba kupovati originalne i nove, kako ne biste stvorili sebi probleme i havarisali kola.

Međutim, auto delovi poput retrovizora, stakala i limarije, ali i branika i svetala,migavaca i farova, mogu se nabaviti kao polovni, te slobodno tako postupite ukoliko Vam neki od njih zafali. To važi i za brave, menjač, sirenu, brisače i motor za brisače, te za sedišta i tapacirung.

Na auto otpadima se takođe pazite prevara, te nipošto nemojte sami uklanjati delove sa automobila, jer tako možete napraviti više štete nego koristi, a onda će Vam prodavci još tražiti da platite dodatnu cenu. Kako biste izbegli ovakve neprijatnosti, tražite da Vam se auto delovi prodaju kao već odvojeni.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.