Kako da uspostavite ravnotežu duha i tijela?

Autor Datum 25/01/2018

Svakodnevno smo izloženi užurbanom načinu života i stresu. Međutim, ovakav život ima posledice kako na fizičko, tako i na psihičko zdravlje. Iako često ne možemo uticati na okolnosti u kojima se nalazimo, ipak u velikoj meri možemo uticati na stav prema okolonstima. Mehanizmi kontrolisanja stresa i emocija u velikoj meri mogu pomoći da lakše prevaziđemo stresne situacije, a da se to ne odrazi na naše zdravlje. Upravo zbog toga ćemo navesti na koje sve načine možete uspostaviti duhovnu ravnotežu uprkos spoljnim faktorima.

Blagotvorno dejstvo joge

Kao što verovatno znate, joga je danas postala veoma poplarna. Međutim, bavljenje jogom ne treba doživljavati kao pomodarstvo. Naprotiv, ona nam pomaže da se vratimo osnovama postojanja i da shvatimo i cenimo sebe. A morate priznati da to nije nimalo lako. Upravo zbog toga potrebno je vreme ovladati svojim telom i duhom.

Današnji način života dovodi do toga da se sve manje krećemo i da što više sedimo u jednom položaju. Ovo za posledicu može imati ozbiljne posledice po naše zdravlje. Zato danas sve više imamo srčanih bolesnika, osoba sa problemima sa kostima, depresijom, itd. Međutim, joga nam upravo pomaže da preventivno delujemo na naš um i telo tako da sprečimo razvoj bolesti. Joga takođe pokazuje pozitivne efekte i u slučajevima kada se već razvije neko oboljenje.

Značaj meditacije

Joga ne predstavlja samo vežbe koje utiču na povećanje mišićne mase i gipkosti. Ona se, pre svega zasniva na vežbama meditacije. Kao što verovatno znate meditacija doprinosi razvoju mentalne snage. A mentalno zdravlje utiče na čitav organizam. Samim tim, vežbe meditacije nam pomažu da uspostavimo balans između uma i tela.

U poslednje vreme se sve više priča o Mindfulness treningu. Za one koji ne znaju, Mindfulness trening predstavlja program vežbi meditacije. Ove vežbe su pokazale odlične efekte na povećanje koncentracije, pažnje, ali i u razvoju samosvesti, kotrole emocija i kanalisanja stresa. Odnosno, postoje opravdani razlozi zašto je Mindfulness trening postao toliko popularan.

Jogom do boljeg zdravlja

Iako se joga često vezuje za poboljšanje fizičke spremnosti i gipkosti, ona ima snažan uticaj i na razvoj mentalne snage. Joga olakšava da izbacimo negativnu energiju i stres, pomaže nam da upoznamo sebe i da posmatramo na život i nekog boljeg ugla. Pored toga, joga pospešuje i rad naših unutršnjih organa: srca, digestivnih organa, kičme i generalno kostiju.

Redovnim vežbanjem joge, naši organi se istežu, aktiviraju, poboljšava se varenje, postajemo pokretljiviji, ali i smireniji. Joga nam pomaže da upoznamo sve svoje vrline i mane i da naučimo da ih kontrolišemo.

Joga u borbi protiv bolesti

Kao što smo već naveli, joga pomaže da organi funkcionišu na pravi način. Upravo zbog toga, naučno je dokazano da je joga dobra kako u preventivi, tako i u situacijama kada već dođe do nastanka nekih bolesti.

Joga se posebno preporučuje osobama smanjene pokretljivosti. Naime, laganim vežbama istežu se mišići i tetive, što dovodi do povećanja gipskosti. Naravno, ove vežbe moraju biti prilagođene zdravstvenom stanju osobe koja ih izvodi. Takođe, utvrđeno je da joga pozitivno deluje na zglobove i hrskavicu. Osim toga, joga utiče na poboljšanje celokupne cirkulacije. Ovo omogućava da svaka ćelija dobije hranu i kiseonik. Na taj način se organi čuvaju. Joga tagođe pokazuje pozitivne efekte na snižavanje šećera u krvi. Poboljšanjem cirkulacije, šećer se transportuje u guštraču gde se razgrađuje.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.