Kako da zaradiš dok si student: work and travel

Autor Datum 31/08/2017

Krupnije uštede, vraćanje studentskog zajma ili plaćanje kirije za stan izdaci su koje sa dodatnim poslovima prosečan srpski student koji želi da redovno studira nikako ne može pokriti – upravo je zbog toga najbolje rešenje za nešto veću zaradu na godišnjem nivou work and travel. Kako se work and travel programi ostvaruju u Americi, neretko se dešava da se kasnije sva ušteđevina potroši na putovanja i upoznavanje sa ovom zemljom, međutim, svaki sledeći put može se otići upravo zbog mogućnosti veće zarade nego u našoj zemlji.

Početna ulaganja

Ako vam je glavni cilj da odete u Ameriku i zaradite, znajte da će vam biti potrebno oko 2000 evra za prvobitno ulaganje u work and travel program. Svakako, ovaj novac ćete vratiti i biti na nuli, ali će u Americi postojati mogućnost i da zaradite i uštedite još veću sumu.

Naime, ovi inicijalni troškovi biće potrebni za samo uključivanje u work and travel i plaćanje agencije, ali i američke vize i karte do mesta u kom ćete raditi. Pre kupovine same avionske karte pobrinite se da obezbedite američku vizu jer je ovo jedna od najvažnijih stavki na vašem putu do cilja. Istovremeno, morate kod sebe, u trenutku kada sletite u Ameriku, imati određenu sumu novca, koju vam carinici mogu zatražiti na uvid, kako vas ne bi vratili u Srbiju.

Svakako, uz ovu sumu za work and travel će vam biti potreban i važeći pasoš, kao i uverenje da ste redovan student.

Kako da se postavite na intervjuu za work and travel

Kada vas work and travel agencija spoji sa potencijalnim poslodavcem u Americi, glavni savet je da budete opušteni i pitate sve što vas zanima. Ovakva pitanja na intervjuu za posao u Americi nisu nikakav bauk, te se možete detaljno raspitati o samom tipu posla koji ćete obavljati, zaradu koju ćete imati kao i koliko će vam tačno novca biti potrebno za svakodnevne troškove.

Svakako da na work and travel programu bolje prolaze i dobijaju bolje plaćene poslove oni koji bolje znaju engleski, ali ako to sa vama nije slučaj, nemojte brinuti, jer se veoma pristojno može zaraditi i na angažmanima koji ne zahtevaju odlično poznavanje samog jezika.

Opcija nalaženja dodatnog posla

Savet je i da se odmah, najbolje u toku intervjua sa poslodavcem ili u samoj agenciji koja sprovodi work and travel program, raspitate o opciji nalaženja dodatnog posla, za koji će vam biti potrebno nekoliko sati nedeljno ili pak vikend-angažman.

Tako ćete odmah znati koliko ćete biti u prilici da zaradite tokom work and travel – a, i još pre odlaska srediti dodatno zaposlenje, što će vam svakako biti lakše nego da ga tražite na licu mesta.

Koliko možete da uštedite nakon angažmana

Za samo nekoliko meseci, preko work and travel – a u Americi možete zaraditi nekoliko hiljada dolara, što je svakako nedostižna suma čak i za dva part-time posla u Srbiji. Ova suma svakako će poslužiti za vraćanje studentskih kredita, plaćanje studija ili pak ulaganja u kiriju ili plaćanje studentskog doma na duže staze.

Ali, čak i ako niste u ovakvoj nezavidnoj poziciji da vam je novac potreban, work and travel će vam svakako doneti značajnu sumu koju možete potrošiti na putovanja, novu garderobu i telefon i slično. Stoga, upustite se u ovakav poduhvat!

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.