Datulje – pomažu u liječenju mnogih bolesti

Datulje sadrže 80 posto ugljikohidrata, zajedno s proteinima, mineralima i vitaminima, imaju malo masnoće, nemaju kolesterola i vrlo su zdrave.

Lako se probavljaju, smanjuju osjećaj gladi, imaju vitamin A i B6, folnu kiselinu, kalcij, željezo, bakar i magnezij.

Datulje jačaju tijelo, smanjuju kolesterol u krvi, reguliraju probavu, štite trbuh od parazita i bakterija. Ovo jedinstveno voće je bogat izvor antioksidansa, koji su vrlo važni za zaštitu od srčanih oboljenja, raka i starenja.

Bogate su i prirodnim šećerom.

Kao i drugo voće, treba ih jesti na prazan želudac da bi se najbolje iskoristili hranjivi sastojci. Ne treba ih jesti u velikim količinama jer goje. Jedna urma ima više od 20 kalorija.

Rastu u ogromnim grozdovima na palmi, lako se beru, čuvaju i transportiraju, a vrlo su važan dio života i povijesti zemalja Arapskog zaljeva. One su dio svakodnevne prehrane stanovnika, nalaze se na trpezi kako bogatih, tako i siromašnih.

Zato i ne čudi što danas datulje često zovu zdravim kolačima koji rastu na drvetu. Datulje su idealne za prehranu djece, ali i odraslih.

Od datulja može se pravi džem, sirup, stavljaju se i u med, a pravi se i pasta koja se koristi za kolače. Datulje, također, idu u pite i čokoladne bombone, ali i u riža.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.