Dekorativne, a korisne sitnice koje svaki dom treba da ima

Autor Datum 12/07/2017

Koliko god pažnje, truda i rada uložili u „generalno“ sređivanje i uređivanje svog doma, na kraju shvatamo da su sitnice te koje celokupnu „priču“ čine potpunom. Prosto, prostoru je potrebno dati lični pečat, a to je najbolje ostvariti upravo pomoću „aksesoara“ za kuću koji će vaš dom učiniti – domom.

Najveći problem u vezi sa ovim sitnicama jeste mogućnost odvajanje bitno od nebitnog, dekorativnog ali beskorisnog od možda manje atraktivnog ali praktičnog. Ovo jeste večita dilema naročito zato što ste obećali sebi da više nećete dom puniti beskorisnim sitnicama koje samo skupljaju prašinu već će sve u vašem domu imati svoju svrhu. Zato danas za vas izdvajamo nekoliko sitnica koje mogu da budu dekorativne, ali definitivno jesu korisne.

Otirači

Otirači i atraktivnost na prvi pogld nikako ne idu zajedno i verovatno vam nije jasno zašto bi se oni našli na ovom spisku. Ipak, vervatno pretpostavljate i sami da grešite – otirači se moraju naći u vašem domu, tačnije, ispred doma i ulaznih vrata, ali osim što su korisni, otirači zaista mogu da budu i dekorativni i da svojim izgledom stvore odličan prvi utisak za one koji vam prvi put dolaze u kuću. Na primer, otirači su korisni jer održavaju higijenu vašeg doma – na njima se zadržavaju sve prljavštine spolja koje lako možete uneti u svoj dom putem obuće, ali mogu da budu i dekorativni, naročito ukoliko odaberete one sa porukom dobrodošlice ili neke u zanimljivom obliku, sa zanimljivim printom ili u jarkoj boji. Varijanti je mnogo, a takvi otirači zaista dokazuju da neki predmet može da bude kako praktičan, tako i dekorativan!

Osveživači vazduha

Naravno da je najvažnije redovno provetravati dom, kako zbog zdravlja, tako i zbog higijene, ali ponekad malo mirisa nije naodmet! Suptilne mirisne note mogu da oplemene vaš prostor, ali i „ubiju“ neprijatne mirise što je svakako plus. Dakle, kada je reč o korisnosti – nije potrebno dalje objašnjavati. Osveživači mirisa, ipak, baš kao i otirači, ne moraju da budu samo neka sitnica koja „vrši posao“ već mže da služi i kao ukras, a u bilo kojoj radnji možete da pronađete toliko različitih osveživača upakovanih u originalna, kreativna „rešenja“ koja i te kako mogu da doprinesu atraktivnosti vašeg doma.

Mirišljave sveće ili štapići

Ukoliko želite prirodnije varijante mirisa jer ste primetili da vam prijaju, ne morate da koristite isključivo osveživače vazduha. Istu korist možete postići i mirišljavim svećama ili štapićima, s tim što je njihov mirisni „vek“ nešto kraći. Ipak, i ovakve mirisne sitnice mogu da budu sjajan ukras za vaš stočić za kafu ili omiljenu policu jer su mirisni štapići i sveće dizajnirani tako da zaista ispunjavaju i onaj estetski uslov. Dakle, 2 u 1!

Biljke

Na kraju, već na prvi pogled je jasno da biljke pre svega imaju ulogu dekorativne prirode u vašem domu. Svaki prostor izgleda mnogo lepše kada je ukrašen cvećem ili zelenilom, ali osim što oplemenjuju prostor u kojem se nalaze, biljke mogu i da doprinose vašem zdravlju tako što svojim mirisom smanjuju stres ili pročišćavaju vazduh u toku svojih svakodnevnih „aktivnosti“. Dakle, ako ste u prethodno navedene stvari sumnjali – u biljke sigurno nećete!

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.