Depilacija bikini zone – korisni savjeti

Autor Datum 10/05/2018

U želji da se oslobodite suvišnih dlačica s bikini linije vrlo često dolazi do jednog od četiri neželjena efekta koja su povezana s brijanjem ili depilacijom – osip, posjekotine, bubuljice ili urasle dlake. Ovo ne samo da iritira kožu, već ne izgleda nimalo privlačno. Zato smo za vas pripremili rješenje uz koje ćete vrlo lako umanjiti ove neugodnosti i samouvjereno zakoračiti na plažu.

Crveni osip

Ako se vaša koža zacrveni i počne svrbi i peče sat-dva poslije “sređivanja” bikini linije, krivca za ovu alergijsku reakciju potražite u pjeni za brijanje, kremi za depilaciju ili vosku. Upaljeno mjesto isperite hladnom vodom kako biste uklonili ostatke preparata koji je izazvao reakciju. Nakon toga namažite hidrokortizon (kortikosteroid brzog djelovanja) ili antihistaminik kremu ili gel kako biste smanjili osip i crvenilo. Za sljedeći put spriječili ovu neugodnu pojavu, birajte isključivo Hipoalergijski proizvode koji su posebno formulirani za osjetljivu kožu.

Sitne posjekotine koje krvare

Prepone su posebno zahtjevna područje kada je riječ o depilaciji i brijanju jer dlačice rastu u različitim smjerovima i deblje su, a koža u ovoj regiji je vrlo osjetljiva.
Kada brijete prepone, radite to polako i pažljivo usmjeravajući brijač u pravom smjeru. Koristite brijač s fleksibilnom glavom koja se pomiče i prati pregibe na vašoj bikini liniji što smanjuje mogućnost da se porežete.

Ako ovaj problem nastaje poslije depilacije voskom, obratite pažnju na tehniku koju primjenjujete. Vodite računa da vučete vosak uvijek u suprotnom smjeru od rasta dlake. Ako se ne pridržavate ovog pravila, vrlo lako se može dogoditi da s voskom povučete i malo kože.

Ako dođe do posjekotine, pritisnite je čvrsto papirnom maramicom zaustaviti krvarenje, a zatim na to mjesto nanesite antibiotsku mast – ona će ubrzati zarastanje rane, a ujedno će spriječiti formiranje grube kraste. Ukoliko nastavite se povređujete na ovaj način, razmislite o prelasku na kreme za depilaciju.

Osip koji svrbi

Ovakve upaljene crvene točkice iskaču uglavnom 24 sata nakon uklanjanja dlačica. Ako ih primijetite odmah poslije brijanja, one su nastale kao rezultat prelaska oštricama preko suhe kože, što uzrokuje iritaciju. Poduzmite preventivne mjere i nanesite hidratantnu pjenu ili gel nekoliko minuta prije brijanja.

Drugi mogući okidač za ovaj problem je tupo oštrica brijača zbog koga morate preko jednog istog dijela kože prelaziti nekoliko puta kako biste uklonili dlačice pa koža postaje osjetljiva i sklona formiranju bubuljica. Zbog toga, zamijenite britvice (ili glavu brijača) poslije svakog četvrtog brijanja.

Crvene točkice nastale nakon depilacije voskom također su rezultat iziritirane kože. Vjerojatno ste vosak skidali previše grubo ili ste ga na koži držali duže nego što treba. Uska odjeća ili umjetni materijali mogu pogoršati situaciju jer je svježe izdepilirana koža izuzetno osjetljiva. Najbolje bi bilo da se nekoliko sati poslije depilacije ne oblačite kako bi koža mogla da se smiri.

Bez obzira na uzrok, ove točkice možete vrlo brzo umiriti – namažite hidrokortizon mast ili stavite obloge od crnog čaja (odličan protuupalni lijek) na iziritirano mjesto i upala bi trebalo proći za jedan dan. Ako ne prođe, konzultirajte liječnika.

Naduvene tamne bubuljice

Tamna boja pokazuje da se ispod kože krije urasla dlaka. Ovaj problem nastaje nekoliko dana poslije depilacije ili brijanja i to zbog toga što je dlaka koju ste prethodno otkinuli nastavila rasti ispod kože i napravila upaljenu bubuljica. Rješenje je da uraslu dlaku izbacite van tako što ćete nekoliko puta dnevno na tom mjestu držati oblogu od tople vode po desetak minuta.

Sljedeći put kada posegnete za brijačem, prethodno učiniti piling bikini regije sredstvom na bazi salicilne ili glikolne kiseline kako biste se otarasili izumrlih stanica s površine kože koje mogu “zarobiti” dlaku i napraviti ovaj problem. Češće mijenjajte brijač i uvijek se brijte u smjeru rasta dlake, nikako inače. Jedino tako će nova dlaka moći nastaviti rast iznad kože.
Izvor:cosmopolitan.rs

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.