Detoksikacija organizma za jedan dan

Zdrave prehrambene navike igraju najvažniju ulogu u procesu čišćenja tijela. Iskoristite moć voća i povrća kako bi se uklonili toksine u jednom danu.

Korak 1. Započnite dan sa Green smoothie

Ovaj energičan zeleni frape je najsavršeniji početak za ovu detoksikaciju u jednom danu. To će vam pomoći eliminirati toksine i povećati preporučeni dnevni unos vitamina i minerala. Enzimi koji se nalaze u ovom voću i povrću pružiti će veliki broj zdravstvenih prednosti.
Potrebni sastojci:

  • 1 pregršt špinat
  • 1 pregršt salate
  • 1 jabuka
  • 1 banana
  • 1 kruška
  • 2 čaše hladne vode
  • 2 čaše soka od limuna (limunade)
  • 2 celer
  • Kockice leda, korijander, peršin

Način pripreme:
Operite sve sastojke prije nego što počnete sa pripremom. Nasjeckajte povrće i ubacite u blender, mješajte dok nedobijete homogeno smjesu. Nakon toga dodajte u smjesu nasjeckano voće, vodu, sok od limuna, kockice leda i sve izmješajte u blenderu. Ovo je dovoljno za 4 čaše ovoga napitka. Voće i povrće se lako probavlja kada ih konzumirati u tekućem obliku, a to doprinosi bržoj i efikasnoj detoksikaciji tijela.

Korak 2: Moć Limuna – Napravite sebi toplu limunadu

Limun je jedna od najzdravijih i najmoćnijih voćki. Sadrži puno vitamina C i enzima. Limun pomaže regeneraciju tkiva, a time će potaknuti funkciju vitalnih organa. To je korisno za jetru, što znači da doprinosi pravilnoj detoksikaciji. Ovaj razlog više da napravite toplu limunadu.
Potrebni sastojci:
1 čaša tople vode
Pola limuna
Način pripreme:
U čašu tople vode jednostavno dodajte sok iz pola limuna. Pijte ovu limunadu jednom dnevno.

Korak 3: Završite dan sa šoljom egzotičnog čaja

Limun igra važnu ulogu u završnom koraku ove detoksikacije. Za pripremu ovoga egzotično čaja trebat će te kombinirati limun,đumbir i ljutu papriku. Kombinacija ovih sastojaka moćno dijeluje protiv svih bakterija u organizmu a ujedno će eliminirati toksine iz tijela. Dokazano je da su limun i đumbir će poboljšati cirkulacija a ljuta paprika razrijediti štetne izlučevine.
Potrebni sastojci:
1 limun
1 ljuta paprika
1/2 korijen đumbira (dužine 2 cm)

Kako napraviti ovaj egzotični čaj?

Fino nasjeckajte đumbir i dodati ga u vodu (4 dcl vode). Kuhati smjesu dok ne počne ključati. Skinuti sa izvora topline i pustite da se ohladi. Nakon što se ohladi dovoljno dodati sok od limuna. Ali, zapamtite, nikada ne bi trebao dodati limunov sok na toplu vodu, jer toplina će uništiti hranjive tvari. Procijedite i dodajte malo ljute paprike. Uživajte
Napomena: Ova detoksikacija nije za osobe koje nesmiju koristiti đumbir.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.