Detoksikacija organizma u proljeće uz ove savjete

Stiglo je proljeće. Kako nam je dostupno sve više i više sunca i kako dani postaju duži, javlja se sve veća želja i potreba za uvođenjem raznih generalnih čišćenja. Uz generalno čišćenje kuće i dvorišta, nemojte zaboraviti napraviti ono najvažnije – čišćenje oraganizma.

Organizam je opterećen svakodnevnim probavljanjem hrane, a kako se često radi o rafiniranim namirnicama kojima u organizam unosimo razne otrove i onečišćenja, od aditiva do pesticida, organizmu je potrebno pomoći kako bi uspješno eliminiralo otrove i druge nepotrebne stvari koje ga ometaju.

Nagomilani otrovi u organizmu mogu uzrokovati manja nelagodna stanja poput umora, ali vremenom mogu prerasti u depresiju, prebrze degenerativne promjene, a neki idu toliko daleko da pojavu karcinoma smatraju rezultatom opće zatrovanosti organizma.

Patite li od čestih glavobolja, ujedinjenim s lošim zadahom iz usta, sporom probavom, alergijama, lošom koncentracijom i debljanjem – pravo je vrijeme za detox program.

Na izbor je više opcija, od korištenja ulja za ispiranje usta, zelene gline, korištenja antiparazitnog programa, a mi ćemo vam ukratko opisati detoksikaciju uz pomoć proljetnih namirnica.

Suzdržite se nekoliko dana od konzumiranja prerađenih namirnica i slatkiša.

Ako ste pušač najbolje bi bilo da prestanete odmah, ako niste u mogućnosti – smanjite barem tijekom dana detoksikacije.
Povećajte unos vode, započnite dan čašom vode.

Na svakodnevnoj bazi konzumirajte brokulu, đumbir, kelj i maslačak.

Brokula je jedna od najzdravijih namirnica koje su nam dostupne, sadrži sulforafan uz pomoć kojeg se tijelo čisti od nakupljenih otrova.

Đumbirov sastojak gingerol potiče odstranjivanje štetnih tvari i otrova, a ujedno ubrzava metabolizam.

Kelj jedite na salatu. Naravno, pobrinite se da dolazi iz organskog uzgoja i da nije tretiran pesticidima. Kelj, kao i druge gorke namirnice ima izuzetna ljekovita svojstva. Ako vam je pregorak, miješajte ga s drugim namirnicima na salatu, a možete ga dodati i u smoothi, ako vam je tako lakše konzumirati ga.

Maslačak jedite po istom receptu kao i kelj. Posjeduje izuzetna svojstva koja pomažu organizmu da se riješi nakupljenih toksina, dok ujedno jača jetru.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.