Dijeta sa jabukama – zdrav način mršavljenja

Dijetni plan 3 jabuke na dan je osmislila američka nutricionistica Temi Flynn. Naime, Temi je primijetila da njeni klijenti koji prije obroka pojedu jednu jabuku, gube na težini bez promjena navika u prehrani.

Dalje je slijedilo eksperimentiranje i pokušaj da se sličan metoda primjeni i kod drugih klijenata (onih što nisu jeli jabuke prije obroka). Rezultati su bili više nego dobri: Samo jedenjem jedne jabuke prije svakog obroka klijenti su gubili prosječno 1 kilogram tjedno!

Temi je sve ovo ohrabrilo i nastojala je da iz ove činjenice izvuče što više: kreirala je i pomoćni dijetni plan koji još više potiče gubitak težine, plan koji je poznat kao dijeta s jabukama ili 3 jabuke dijeta.

Osnove dijete sa jabukama

Ova dijeta podrazumijeva konzumiranje jedne jabuke prije svakog glavnog obroka. Ideja je da vlakna kojima je jabuka bogata mogu lako zasititi čovjeka i da će mu zato biti potrebno manje hrane za obrok a usput će mu smanjiti ili ukloniti žudnju za slatkim.

Ostatak dijetnog plana jako podsjeća na South Beachdijetu – znači u pitanju je ishrana sa relativno malom količinom ugljikohidrata i smanjenjem unosa zasićenih masnoća. Rafinirani šećeri su zabranjeni, a upotrebljavaju se samo namirnici s niskim glikemičkim indeksom.

Preporučen broj obroka je 4-5 manjih obroka dnevno, baziranih na zdravoj hrani sa malo masnoća. Svaki obrok ili užina trebalo bi sadržavati i neki protein jer je dokazano da ovakva kombinacija smanjuje apetit i poboljšava mršavljenja.

Osobe koje su na ovoj dijeti se potiču da uzimaju dosta voća i povrća i time smanje ukupan unos kalorja, a da ne osjećaju glad.

Preporučena hrana: Jabuke, nemasni sir, nemasni jogurt, jaja, pileća prsa, puretina, riba, posna govedina, ovas, mrki riža, brokula, zelena salata …

Evo i primjer jelovnika za Dijetu sa jabukama:

Doručak

Jabuka

Omlet sa nemasnim sirom

Šalica kuhanog ovsa

Prijepodnevna užina

Komad nemasnog sira

Šalica nemasnog jogurta

Ručak

Jabuka

Pileća prsa sa roštilja

2 šalice – pareni brokula

Šolja mrkog riže

Popodnevna užina

Kapućino šejk

Večera

Jabuka

Losos sa roštilja

Zelena salata

Preporuke za vježbanje

Preporučuje se kombinacija lakog treninga sa utezima i kardio treninga 3-4 puta tjedno, minimum 30 minuta.

Zašto prakticirati ovu dijetu:

Jedenje jedne jabuke prije početka obroka stvara osjećaj sitosti i smanjuje mogućnost prejedanja.

Jabuke sadrže dijetalna vlakna koja mogu pomoći u sniženju razine kolesterola.

Jabuke sadrže flavonaide koji pomažu u sprečavanju srčanih bolesti i određenih vrsta raka.

Obroci su dobro balansirani sa nemasnim proteinima, složenim ugljikohidratima, voćem i povrćem.

Veći unos proteina iz mršavog mesa smanjuje apetit i održava mišićnu masu za vrijeme držanja dijete.

Dijeta sa jabukama ohrabruje unos svježeg voća i povrća.

Laka je za praćenje – nema brojanja kalorija ili mjerenja.

Ohrabruje fizičku aktivnost.

3 jabuke dijeta sa svojom kombinacijom jedenja jedne jabuke prije svakog obroka i dijetnim planom vjerojatno će dovesti do skidanja kilograma kod većini onih koji se pridržavaju programa. Tu su i potencijalne zdravstvene koristi koje ne treba zanemarivati​​.

Nekome će držanje dijete sa jabukama u jednom trenutku postati dosadno, au dijetnom planu nije predviđeno varanje tako da, ukoliko se odlučite za ovu dijetu, potrebno je promijeniti i životni stil, što obično nije ni malo lako.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.