Dijeta sa mnogo biljnih vlakana

Neobičan naziv dijete “engine 2”, u prijevodu “motor 2”, otkriva način prehrane siromašan mastima i bogat biljnom hranom. Njezin autor Rip Eselstyn smatra da se pomoću njegovog plana povećava mišićno tkivo, gube suvišni kilogrami, oštri um i povećeva energija.

Princip dijete je da se najprije, za 28 dana, po tjednima postupno izbacuju iz prehrane pojedine namirnice.

U prvom tjednu trebalo bi se odreći mlijeka i mliječnih proizvoda, druga nedjelja je rezervirana za izbacivanje svih životinjskih namirnica uključujući ribu i jaja. Treće nedjelje se izbacuje biljno ulje, dok je u četvrtoj sedmici samo potrebno pridržavati se programa.

Kada prođe ovaj ciklus od četiri tjedna, prehrana se dalje sastoji od voća, povrća, cjelovitih žitarica, orašastih plodova i sjemenki koji se uzimaju u količinama po želji, odnosno nema kalorijskih restrikcija. Dijeta dopušta i jedenje tofua, seitana i sojinog jogurta, ali zahtijeva zamjenu šećera prirodnim zaslađivačima. Vježbanje je važan dio “motor” dijete, pa autor preporuča 20 do 40 minuta aerobne aktivnosti (npr. Hodanje, plivanje, tenis), tri puta tjedno.

Dva dana u tjednu potrebno je pratiti tzv. “E2 program vježbanja” koji podrazumijeva tri kruga vježbi snage i aerobne izdržljivosti. Dijeta zahtjeva i uzimanje vitamina B 12 u obliku dodatka prehrani.

Poput svih biljnih dijeta “motor 2” plan mršavljenja je siromašan masnoćama i kalorijama, a bogat prehrambenim vlaknima što doprinosi osjećaju sitosti. Nema količinskih ograničenja, brojanja kalorija niti gladovanja. Dijeta je siromašna kolesterolom i zasićenim masnoćama, a bogata vitaminima, mineralima i fitokemikalijama pa ima povoljan učinak na zdravlje srca i krvnih žila. Jedan od najvećih problema dijete je nedostatak vitamina B 12, ali je u ovom slučaju riješen vitaminskim preparatima.

PRIJEDLOG DNEVNOG JELOVNIKA ZA DIJETU SA MNOGO BILJNIH VLAKANA

Doručak:
Zobene pahuljice s grožđicama, lanenim sjemenkama, orasima i sojinim jogurtom, banana, kivi

Međuobrok:
Pita od jabuka

Ručak:
Pizza od integralnog tijesta s povrćem (paprika, brokula, gljive, luk)

Večera:
Sendvič od integralnog peciva i variva od špinata, zelena salata, rajčica
Izvor:Novosti

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.