Dijeta po krvnim grupama

Ova vrsta dijete postala je popularna nakon objavljivanja knjige Eat Right 4 Your Type (Jedite ispravno za svoju grupu) autora dr. Petera d’Adama. Objavljena 1997. godine, i danas je veliki hit. D’Adamo tvrdi da dijeta po krvnim grupama ne samo da utječe na gubitak kilograma, već pomaže da se izborite s alergijama i otpornošću na infekcije, a također i doprinosi očuvanju zdravlja. U osnovi, ova dijeta predstavlja cjelokupan plan prehrane, s preporučenom hranom na temelju krvne grupe pojedinca.

Za nultu krvnu grupu preporučuje se dijeta s niskim sadržajem ugljikohidrata, visokim sadržajem proteina (poput mesa i riba), i unos malih količina mlijeka i mliječnih proizvoda. Fizička aktivnost je obavezna.

Krvna grupa A treba izbjegavati crveno meso, jesti puno više ribe i povrća, s malim unosom mliječnih proizvoda. Preporučene su samo lagane vježbe.

Krvna grupa B treba izbjegavati piletinu i slaninu, jesti puno mesa i mliječnih proizvoda, neke vrste ribe i mnogo voća i povrća.

Krvna grupa AB kombinira dijetu pogodnu za grupe A i B.

Naravno da može doći do mršavljenja, kao i do poboljšanja zdravlja kada se primjenjuje dijeta na bazi krvih grupa – ne toliko zbog kombinacije krvnih grupa, već zbog zdravije prehrane. Autor ohrabruje ljude da prestanu s unosom prerađene i rafinirane hrane. To je odličan savjet, bez obzira na vrstu krvne grupe ili na tip dijete.
Izvor:Cosmopolitan