Dijeta za smanjenje kolesterola

Ova dijeta osmišljena je u okviru Nacionalnog obrazovnog programa o kolesterolu, a odobrila ju je Američka udruga za zaštitu zdravlja srca. Cilj dijete, koja podrazumijeva terapeutsku promjenu načina života (Therapeutic Lifestyle Change-TLC) jeste smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti, a orijentirana je na smanjenje kolesterola u krvi.

Pomoću ove dijete za šest tjedana može se skine od osam do 10 posto LDL (lošeg) kolesterola, tvrde autori.

Dijeta se svodi na to da se iz prehrane izbace namirnice koje sadrže zasićene masti i doprinose stvaranju lošeg kolesterola, pa time povećavaju rizik od srčanog udara i šloga. Primijećeno je, također, da pomoću ove dijete može i da se smrša, ali to ovisi i od broja kalorija, a ne samo sadržaja jela na meniju.

Sa dijetom se započinje tako što se odabere odgovarajući kalorijski unos i slijede propisane smjernice. Ukoliko je cilj isključivo smanjenje LDL kolesterola tada se muškarcima savjetuje da slijede dijetu od 2.500 kalorija, a ženama od 1.800. Ukoliko je cilj i gubitak viška kilograma preporuka za muškarce je da svakodnevno unose 1.600 kalorija, a za žene 1.200.

PRIMJER JELOVNIKA ZA JEDAN DAN

Doručak: jedno kuhano jaje, šnita integralnog kruha ili integralna kifla, šaka kikirikija ili jedna jabuka

Međuobrok: kriška integralnog kruha i 40 grama posnog sira, naranča

Ručak: porcija zelene salate pripremljene s maslinovim uljem, kuhani integralna riža (1 šalica), 60 grama piletine bez kožice.

Međuobrok: zdrave grickalice – jedna šaka lješnjaka ili badema, 2 dl jogurta niske masnoće i 1/2 banane

Večera: riba na žaru (50 grama), kuhana blitva (1 šalica) sa žličicom maslinovog ulja i manja porcija kuhanog krumpira.

Dijeta propagira smanjenje unosa zasićenih masti, tako što ograničava unos punomasnih mliječnih proizvoda poput maslaca i zabranjuje unos suhomesnatih proizvoda. Dijeta ograničava unos kolesterola do najviše 200 mg, to je količina koja se nalazi u, otprilike, 60 g sira.

Suština je pravilna prehrana protiv kolesterola koja isključuje veliku količinu namirnica životinjskog podrijetla. Kolesterol dijeta podrazumijeva svakodnevni unos većih količina kuhanog povrća i svježeg voća, piletine bez kožice i ribe koje se naročito preporučuju, jer sadrže omega – 3 masne kiseline koje su sastavni dio terapije.

LDL kolesterol u velikoj mjeri povećava rizik od moždanog i srčanog udara, pa se upravo iz tih razloga preporuča izbacivanje takve hrane. Loš kolesterol se nalazi u zasićenim masnoćama: masnom mesu, industrijskim prerađevinama, mliječnim proizvodima s puno masnoća iu hrani prženoj na ulju. Kolesterol dijeta zahtjeva da se u prehranu ubace monozasićene ulja kao što su ulje od kikirikija, laneno i maslinovo ulje.
Izvor:Novosti