Dijeta sa smeđom rižom za čišćenje organizma

Danas postoji veliki izbor različitih dijeta koje vam obvećavaju magične rezulatate. Od mesnih do dijeta koje podrazumijevaju isključivo konzumiranje povrća, teško je odbrati onu pravu.

No, utemeljitelj makrobiotike George Oshawa poudio je nešto sasvim drukčije. Njegova dijeta sa smeđom rižom predlaže se kao tretman pročišćavanja bolesnim osobama, a može vam pomoći da tijelo oslobodite od toksina, smanjite količinu masnog tkiva, uspostavite ravnotežu vode i natija u organizmu, te ublažite probavne smetnje.

Za razliku od bijele riže, smeđa zadržava dio ovojnice i klicu zbog čega sadrži više hranjivih tvari.

Upravo zbog toga će se smeđa riža sporije razgrađivati, te je odličan odabir za sve one koji žele izbjeći nagli skok inzulina. Za razilku od bijele, smeđa riža sadrži pet puta više nikotinske kiseline, četiri puta više B1 i vlakana, 3,5 puta više magnezija, te 1,6 puta više folne kiseline.

Smeđa riža je kompleksniji ugljikohidrat koji se polako razgrađuje i polako pruža energiju tijelu. Osim što poboljšava probavu, ona pomaže u zaštiti od raka debelog crijeva, bolesti srca, te dijabetesa.

Dijeta sa smeđom rižom dozvoljava kozumaciju svježeg voća, osim banana, povrća, osim kukuruza i gljiva, te začinskog bilja poput češnjaka, peršuna, đumbira.

Obroke od smeđe riže tako možete obogatiti svježim ili termički obrađenim povrćem, a najbolje je da povrće kratko kuhate u vodi ili na pari. Rižu pripremajte sa maslinovim ili lanenim uljem, te imajte na umu da biste se dijete sa smeđom rižom trebali pridržavati svega 10 dana.

Ukoliko se odlučite za dijetu sa smeđom rižom, trebali biste imati na umu da nijedna dijeta nije potpuno dobra za vaše zdravlje. Prije nego što usvojite “novi režim” prehrane, trebali biste biti potpuno svjesni svih mogućih posljedica.