Dijeta za trajnu vitkost uz voće i povrće

Skidanje kilograma je najučinkovitije ako se potpuno promijeni pristup prehrani. Osnovna načela ove dijete su da treba što više koristiti hranu s visokim sadržajem vode.
dijeta za trajnu vitkost uz voce i povrce
Dijeta vitki doživotno vrlo je popularna u cijelom svijetu. Ali za razliku od recepata za brzopotezno skidanje kilograma, ovaj način prehrane treba provoditi dugotrajno da bi imao prave efekte.

Ova dijeta temelji se na teoriji pravilnog kombiniranja namirnica, a rezultat je ne samo smanjenje tjelesne težine, već i poboljšanje zdravlja i povećanje energije. Ako se namirnice u prehrani pogrešno kombiniraju, one fermentiraju u organima za varenje. U takvu, “mrtvu” hranu, koja blokira probavni sustav spadaju prije svega meso i škrob. S druge strane, voće i povrće su “živa hrana” i oni čiste probavni sustav.

Osnovna načela ove dijete su da treba što više koristiti hranu s visokim sadržajem vode.

Voda prenosi hranjive tvari po tijelu i obavlja ulogu čistača organizma. Da bi se tijelo čistilo, treba jesti obroke u kojima je oko 70 posto hrane s velikim sadržajem vode i oko 30 posto koncentrirane hrane (svega ostalog).

Ljudsko tijelo ne može probaviti više od jedne koncentrirane namirnice u jednom obroku (koncentrirano je sve ono što nije voće i povrće). Autori dijete naglašavaju da treba uživati u jelu i jesti po želji, ali ne treba miješati sve namirnice u isto vrijeme. Ne treba kombinirati hranu bogatu bjelančevinama i onu bogatu ugljikohidratima, jer su kemijski nekompatibilne. Meso može se kombinirati s povrćem i salatom, krumpir također.

Onima koji vole “konkretan” obrok može teško pasti doručak samo od voća dok se ne naviknu. Iako djeluje da je ovakva prehrana skuplja, povećana je potrošnja voća, ali je zato smanjen unos mesa i industrijski prerađene hrane. Mliječni proizvodi su zabranjeni, a jednom tjedno, možete se opustiti i jesti bilo što.

Autori dijete navode da su naši tjelesni ciklusi ključni za određivanje vremena uzimanja hrane.

1. ciklus – eliminacija (od 4 sata ujutro do podneva).

U ciklusu eliminacije treba uzimati samo voće i voćne sokove, jer sve ostalo usporava proces eliminacije, a nusproizvodi te hrane dodaju se već postojećim otrovnim tvarima i tako utječu na debljinu. Uzimanje isključivo voća i voćnih sokova do podneva najvažniji je dio ove prehrane. Kava i drugi dodaci se ne uzimaju u ovom periodu.

2. ciklus – aproprijacija (od podneva do 20 sati).

Poslije podneva se ulazi u dnevni period prehrane. Treba se potpuno posvetiti načelu pravilnog kombiniranja hrane da bi se izbjeglo pretjerano trošenje energije prilikom varenja.

3. ciklus – asimilacija (od 20 sati do 4 sata ujutro).

Poslije jela tijelu treba pružiti priliku da hranu razloži i iskoristi njezine hranjive sastojke. Do apsorpcije dolazi tek kad hrana dospije u crijeva, a pravilno kombinirana hrana biće u crijevima tri sata poslije obroka. Nepravilno kombinirana hrana u želucu može ostati od osam do dvanaest sati, pa i duže. Navečer treba jesti rano, tako da se hrana svari prije odlaska na spavanje.

PRIMJER JELOVNIKA ZA OVU DIJETU

PONEDJELJAK

Doručak: Svježe cijeđen sok od naranče, svježe voće

Ručak: Cvjetača posut celerom, grah i mrkva, kriška integralnog kruha

Međuobrok: Sok od mrkve

Večera: Pljeskavice od mrkve i krumpira, brokula s umakom od terijakija, salata od kupusa

UTORAK

Doručak: Voćna salata od jagoda, kivija, banane

Ručak: Krastavac na žaru i zelena salata umotana u kukruznu tortilju

Užina: Svježe voće, sok od mrkve

Večera: Čorba od povrća, pita od mesa i bosiljka, salata od mrkve i šparoge

SRIJEDA

Doručak: Svježe voće ili voćna salata

Ručak: Zelena salata, špinat, krastavac, rajčica, klice, grašak

Užina: Svježe voće, sok od mrkve

Večera: Svježi sok od povrća, juha od karfiola, pečena piletina, grah s češnjakom, zelena salata

ČETVRTAK

Doručak: Svježe voće ili voćna salata

Ručak: Voće i povrće, obavezno paradajz i avokado

Užina: Sok od mrkve

Večera: Svježi sok od povrća, papaja, mediteranska salata s rižom i tikvicama, zelena salata i masline

PETAK

Doručak: Svježe voće ili svjež voćni sok

Ručak: Svježe voće, sirovo povrće s umakom od kikiriki maslaca

Užina: Svježe voće

Večera: Svježi sok od povrća, varivo od povrća, kupus začinjn karijem, “Cezar” salata

PRVO KOD LIJEČNIKA

Ovakav način prehrane se smatra neopasna, jer je okosnica prehrane voće i povrće, kao i namirnice s većim udjelom vode. Neki stručnjaci smatraju da dugoročna primjena ovog načina prehrane može dovesti do smanjenja kalcija, vitamina B12 i drugih vitamina u organizmu. Osobe koje teško podnose glad, imaju čir na želucu ili dvanaesniku, treba da se posavjetuju s liječnikom prije primjene dijete.

VOĆE NA PRAZAN ŽELUDAC

Voće je najvažnija hrana za naše tijelo, ima veći sadržaj vode od bilo koje druge hrane. Ali ono se ne zadržava u želucu, prolazi kroz njega kao kroz tunel, za 20 do 30 minuta. Zato se ne smije jesti sa nekom drugom hranom ili neposredno prije nje. Bitno je da se voće uzima na prazan želudac i poslije toga ne treba jesti najmanje pola sata.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.