Dinja – za zdravlje i detoksikaciju organizma

Kada je ljetno voće u pitanju sigurno su vam lubenica i breskve prvi pali na pamet, ali postoji još jedno ukusno voće čije je sezona baš sad, a koje bi trebalo da se nađe na vašoj trpezi.

U pitanju je dinja. Ovo voće pripada istoj obitelji kao lubenica, bundeva i krastavac.

Izuzetno je bogata vitaminima i mineralima. Sadrži veliki postotak vitamnina C, B, beta karotena, kao i kalcija, kalija, magnezija, fosfora, željeza i bakra.

Također, dinja sadrži tri puta više kalija od lubenice. Zahvaljujući velikom postotku vode, oko 95 posto, niskom postotku šećera i odličnom okusu i mirisu, ovo voće je idealno ljetno osvježenje.

Voda iz dinje stimulira rad bubrega, regulira krvni tlak, a visoku razinu vlakana pomaže probavu. Beta karoten pomaže u borbi protiv raka, a posljednja istraživanja pokazuju da se dinja može koristiti u borbi protiv nekoliko vrsta raka.

Možete je jesti kad god i koliko god poželite, a evo razloga zašto treba da je jedete češće:

1. Dinja je idealna za detoksikaciju organizma i pomaže protiv nadimanja. Ovo voće sadrži 300 miligrama kalija na 100 grama i pomaže tijelu da se riješi viška natrija i tako snižava visok krvni tlak.

2. Sok od dinje se ranije koristio za ublažavanje boli. Ako želite da se riješite bola, namažite bolno mjesto sokom od cijeđene ili sitno sjeckane dinje.

3. U narodnoj medicini dinja se koristi za osvježenje i umirenje živaca.

4. Dinja se koristi protiv kamena u bubregu, ublažava ubod insekata, opekline, bolesti želuca i crijeva.

5. Dinja ne deblja, pa je idealna ako želite smršaviti.
Izvor:blic