Divizma od davnina poznata po ljekovitom dijelovanju

Autor Datum 03/08/2018

Od davnina poznata po svom čudotvornom, ljekovitom djelovanju, divizma (Verbascum thapsus) je u antičko vrijeme smatrana magičnom biljkom. Legenda kaže da ju je Odisej nosio da bi se zaštitio od čini čarobnice Kirke, stari Rimljani su je brali izgovarajući čarobne riječi, dok su kršćani osveštanim buketić, u kojima se obavezno nalazila i divizma, kadili kuće na Jovandan. Zbog izdužene stabljike i krupnih žutih cvjetova, u narodu je zovu i kraljevska svijeća. Raste po šumskim čistinama, slabo plodnim tlom, ali i pjeskovitim obalama rijeka i potoka.

Cijele biljka je ljekovita, s tim što se korijen vadi u ožujku, a cvjetovi i listovi beru se tijekom cijelog ljeta i jeseni, po suhom i sunčanom vremenu, najbolje ujutro čim ispari rosa. Svježi cvjetovi se suše u tankom sloju u hladu, na prozračnom mjestu kako bi se očuvala boja. Nakon sušenja, trebalo bi da se čuvaju u staklenim posudama na tamnom mjestu, da ne bi povukli vlagu. Zanimljivo je da tek ubrani cvjetovi prilično neugodnog mirisa, dok su osušeni ugodniji i podsjećaju na med.

Divizma u vidu čaja, obloga, ulja ili tinkture, jedan je od najboljih prirodnih lijekova kod zapaljenja dišnih putova, promuklosti, kašlja, katara bronha, bronhitisa, upale pluća.

Čaj se preporučuje protiv astme, smetnji u srčanom ritmu, grčeva u trbuhu, bolova u želucu, neuralgija, ali i kod nervoze, tjeskobe, drhtanja. Isitnjeni i zgnječeni listovi pomiješani s medom u vidu obloga hlade opekline i izvlače bol.

Divizma je svoju učinkovitost pokazala i u liječenju ekcema, upalnih promjena i drugih kožnih oboljenja, hemoroida, kao iu slučaju infekcija oka – konjuktivitisa, suzenja, iritiranosti … Ulje od ove biljke primjenjuje se u liječenju bolesti očiju, ušiju, kostobolje i reume.

PRIRODNI RECEPTI OD LJEKOVITE BILJKE DIVIZME

Čaj – Dvije žličice cvjetova prelije se s 300 mililitara kipuće vode, ostavi da odstoji tri minuta, procijedi i pije najmanje dva puta dnevno po jedna šalica. Čaj je još učinkovitiji ukoliko se navedena količina prelije ključalom mlijekom, procijedi i pije više puta na dan po jedna šalica.

Obje vrste čaja osobito su djelotvorne kod suhog katara, koji je praćen jakim podražajem na kašalj. Za noćne napade najbolje je čaj zasladiti medom po vlastitom nahođenju, sipati u termos i uzimati čim se kašalj javi.

Obloge – Dvije žličice cvjetova kuhaju se u mlijeku dva minuta. Sadržaj se zatim procijedi i rashladi do temperature podnošljivosti kože na koju se oblozi stavljaju.

Ulje – Svježe ubrani cvjetovi, u količini po vlastitom nahođenju, stave se u staklenu posudu, dobro zatvore i ostave da stoje na suncu. Nakon izvjesnog vremena iz cvjetova počinje se izdvaja uljni otopina, kojim se mažu bolna mjesta zahvaćena gihtom i reumatizmom. Ovo ulje korisno je i za liječenje vanjskih rana na koje se stavlja po nekoliko kapi i potom pričekati da se osuše. Učinkovito je iu terapiji unutarnjih krvarenja au tom slučaju uzima se po jedna čajna žličica tri puta na dan, pri čemu se mora voditi računa da je ulje uvijek svježe.
Izvor:Novosti

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.