Do zdravijeg života u pet koraka

Autor Datum 10/04/2017

Kada smo nemarni prema svom zdravlju, mi u stvari ne poštujemo ni sebe, a ni ljude koji nas vole i brinu o nama. Telo nam uvek šalje signale koje treba da prepoznamo na vreme i ne zanemarujemo ih. Česte glavobolje, vrtoglavica, podrhtavanje znak su psihičkog i fizičkog umora, nedostatka sna, neredovne i nezdrave ishrane, nedovoljnog unosa svežeg voća i povrća, nagomilanog stresa. Kako postupiti u takvoj situaciji? Neki će se povesti za narodnom izrekom „klin se klinom izbija”, pa će nastaviti istim tempom, a možda i, žargonski rečeno, ubaciti u veću brzinu, gomilajući sebi obaveze pod izgovorom da ne mogu da funkcionišu kad imaju previše slobodnog vremena i praznog hoda, dok će drugi to shvatiti kao opomenu da “uspore” i povedu računa o svom zdravlju.

Prvi korak

Prvi korak svakako bi u tom pogledu bio pregled kod lekara, odlazak u laboratoriju i analiza kompletne krvne slike. Ne kaže se bez razloga da je krvna slika ogledalo našeg zdravlja. Tumačenje biohemijskih parametara otkriva nam kako naše telo funkcioniše, daje procenu opšteg zdravstenog stanja,a pomaže i u otkrivanju eventualnih poremećaja – anemije, infekcija… Dijagnozu i terapiju nikako ne treba postavljati i sprovoditi na svoju ruku, već prepustiti izabranom lekaru.

Drugi korak

Balansirana i raznovrsna ishrana način je da naše telo dobije potrebnu energiju za obavljanje svakodnevnih obaveza. Poslednjih godina pretrpani smo preporukama kom principu ishrane treba da se priklonimo, kod nas postaje sve popularnija i hrono ishrana, sve više se čuju i zagovornici veganskog načina ishrane, pristalice sirove hrane, a uvek su aktelne i instant dijete (“izgubite 5 kg za 7 dana“), čiji propagatori tek usput napominju da ne treba da ih sprovode osobe sa zdravstvenim problemima. Nažalost, retko ko od nas će otići kod nutricioniste i pridržavati se individualnog plana ishrane prilagođenog sopstvenom organizmu i okrenuće se unosu zdravijih namirnica tek kada se jave prvi simptomi bolesti, a kilogrami će nam zasmetati tek ako u najavi imamo neku svadbu ili drugu proslavu. Uz malo organizacije, ipak nije tako teško pridržavati se nekiih osnovnih principa: ne preskakati obroke, jesti u umerenim količinama, voditi računa da se ne mešaju namirnice različitog sastava (ne bi trebalo npr. za isti obrok jesti ugljene hidrate i belančevine, pa bi bilo poželjno da preskočite omiljenu srpsku kombinaciju: krompir i meso), izbegavati cigarete, alkohol, junk food, slatkišima teško možete da odolite, ali možete drastično da ih smanjite, a ako već moramo da grickamo nešto između obroka, onda bi odlična preporuka bila sveže voće i povrće, kao i orašasti plodovi i semenke.

Treći korak

Redovna fizička aktivnost neophodan je preduslov dobrog fizičkog i mentalnog zdravlja. Svi se slažu da je ona, uz odgovarajuću ishranu, najvažniji faktor u pogledu postizanja i održavanja željene kilaže, prevenciji kardiovaskularnih bolesti , lečenju od depresije i anksioznosti. Kao i za sve, izgovor za odustajanje od vežbanja se uvek može pronaći, počev od neuklapanja u termine u fitnes centrima, skupe programe, nedostatak vremena. Za početak, ustanite 5-10 minuta ranije i odradite vežbe istezanja, siđite nekoliko stanica pre posla i lagano prošetajte, ako imate decu, budite i vi jedno veliko dete, pa s njima skačite, trčite, provlačite se ispod konopca… Priuštite sebi nekoliko puta mesečno odlazak na bazen i regenerišite se.

Četvrti korak

Ispunite dan nekim malim zadovoljstvima – popijte omiljenu kafu uz kolač, uživajte u toploj i mirišljavoj kupki, obiđite butike, možda je nešto na sniženju, nikad se ne zna, „tračarite s prijateljima”, odvrnite muziku u stanu (ako nemate nezgodne komšije) i igrajte… Radite na sebi i širite svoja interesovanja: uvek prija dobra knjiga, film, serija, predstava…

Peti korak

Da li ste čuli za izraz emocionalni vampiri? U svojoj knjizi doktor sociologije Bernstin kaže da su to obično ljudi koji su nam veoma bliski – prijatelji, kolege s posla, bračni saputnici čak. Oni, kako on tvrdi, osvajaju naše poverenje i naša osećanja, a onda nam crpe svu emocionalnu energiju. Nađite način da ignorišete ovakve osobe i da budete okruženi samo ljudima koji vam prijaju, koji vas podstiču da napredujete i razvijate se i u čijem društvu se osećate rasterećeno i lepo.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.